Berceanu: Cifrele privind disponibilizările la CFR urmează să fie discutate

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, sâmbătă, că cifrele privind angajaţii CFR care ar urma să fie concediaţi "vor mai fi discutate" şi că la CNCFR nu se urmăreşte "neapărat" disponibilizarea personalului, ci doar ca veniturile obţinute de companie să acopere cheltuielile.

86 afișări
Imaginea articolului Berceanu: Cifrele privind disponibilizările la CFR urmează să fie discutate

Berceanu: Cifrele privind disponibilizările la CFR urmează să fie discutate (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Transporturilor a declarat, într-o conferinţă de presă la Craiova, că planul de restructurări de la CNCFR a fost făcut chiar de către companie.

"Noi am purtat mai multe discuţii cu sindicatele din CFR. Văd mai nou că dumnealor vor să facă publică această chestiune. Nu ştiu de ce, pentru că eram în cursul unor negocieri. Cifrele care au apărut acolo sunt nişte cifre care au reieşit dintr-un program de restructurare pe care l-au făcut companiile. O astfel de chestiune se negociază cu sindicatele, dar nu numai cu sindicatele, ci şi cu Ministerul de Finanţe pentru că sunt unele lucruri care implică anumite costuri. Urma să mai continuăm discuţiile. Aşa că cifrele urmează să mai fie discutate. Bănuiesc că ideea e că la cifra noastră de vreo 12.000, ei să vină cu cifra de zero şi de aici să începem discuţiile", a afirmat Radu Berceanu.

El afirmă că programul de restructurări din cadrul companiei poate fi chiar ajustat.

"Programul de restructurare este un program mai complex care a fost pregătit în perioada asta şi sigur că are tot felul de ajustări. Sunt inclusiv anumite activităţi care pot fi reluate cu angajaţi CFR, care acum sunt externalizate. Pot face şi dânşii cum au făcut şi alte sindicate, nişte societăţi comerciale sindicale care să facă curăţenie în vagoane sau alte activităţi care să absoarbă o parte din angajaţii disponibilizaţi", a declarat Berceanu.

Ministrul democrat-liberal a mai spus că la CNCFR nu se urmăreşte "neapărat" disponibilizarea personalului, ci doar ca veniturile obţinute de companie să acopere cheltuielile.

"Pe mine nu mă interesează neapărat un număr de personal care să fie disponibilizat. Până la urmă, poate să nu fie disponibilizată nicio persoană, de nicăieri. Mă interesează să găsim o formulă ca societăţile de CFR să se poată închide contabil în sumele de anul acesta. Adică, CFR Călători are o subvenţie de la stat care este o subvenţie de aproximativ 900 de milioane de lei şi cu încasările pe care le au şi cu această subvenţie şi cu sumele care sunt tot de la bugetul de stat pentru transferuri, pentru investiţii să aibă un plan pe anul ăsta care să se închidă, plătind şi CAS-uri, plătind şi taxa de utilizare a infrastructurii, plătind şi curentul electric pe liniile electrificate la cei care furnizează energie electrică. Nu un program în care tot ce reuşim să avem la dispoziţie îi băgăm în salarii şi după aia nu plătim curentul electric", a explicat Berceanu.

El a spus că în prezent societăţile din CFR au un miliard de lei datorii numai pentru energia electrică şi că devine de neacceptat ca totul să fie cheltuit pentru salarii.

"La ora actuală, societăţile din CFR au un miliard de lei datorii numai la electrificare, datorii între ele, datorii la furnizori. Nu se poate să discutăm în termenii în care toată lumea să ne dea şi noi să cheltuim totul pe salarii. Devine de neacceptat. Eu am discutat aceste chestiuni cu ei şi ei au acceptat că într-adevăr trebuie făcut ceva", a precizat Berceanu.

Potrivit acestuia, schema de salariaţi s-a mărit în ultimul an şi jumătate, dar mai ales înainte de campania electorală pentru alegerile locale din iunie 2008.

"Sunt mulţi care au fost angajaţi din alte motive decât motive feroviare, în ultimul un an şi jumătate, dar mai ales în ultimele şapte-opt luni ale anului trecut, cam înainte de campania de locale cu vreo două luni", a declarat Berceanu, care consideră că angajările din ultima perioadă nu trebuiau făcute, atât timp cât au existat investiţii în echipamente noi, care nu mai justifică angajarea de personal auxiliar.

Citeşte şi:

12.000 de angajaţi CFR vor fi disponibilizaţi

Restructurări la CFR

Berceanu anunţă restructurări şi disponibilizări la SNCFR

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici