BERD: Şomajul a rămas scăzut în România şi datorită angajărilor din sectorul public

Rata şomajului a rămas la niveluri reduse în România în perioada crizei din 2008-2010, relativ la cotele mai ridicate din ţările vecine din Europa Centrală şi regiunea Baltică, în principal ca urmare a şomajului scăzut anterior crizei şi angajărilor numeroase din sectorul public, potrivit BERD.

77 afișări
Imaginea articolului BERD: Şomajul a rămas scăzut în România şi datorită angajărilor din sectorul public

BERD: Şomajul a rămas scăzut în România şi datorită angajărilor din sectorul public (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Ratele şomajului au început să scadă în 2010 (în statele unde investeşte BERD - n.r.), reflectând reducerea forţei de muncă în urma emigrării şi trecerii unui număr de lucrători din economia informală în cea oficială. Totuşi, cotele rămân apropiate, sau chiar la niveluri de două cifre (peste 10% - n.r.) în majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi în ţările Baltice, dar şi în Europa de Sud-Est, cu excepţia României, unde ratele reduse anterioare crizei şi rata ridicată a angajărilor din sectorul public au limitat creşterea", se spune într-un raport prezentat marţi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că numărul salariaţilor bugetari a scăzut de la 1,45 milioane la începutul anului 2009 la 1,25 milioane în prezent. Şeful statului a adăugat că numărul bugetarilor trebuie să ajungă la 1,15 milioane până la finele anului viitor.

Numărul angajaţilor la stat a crescut cu circa 250.000 în perioada 2006-2008.

Potrivit datelor Eurostat, rata şomajului a fost de 7,5% în România în septembrie, faţă de aproape 10% la nivelul UE, 9,4% în Polonia, 9,9% în Ungaria sau 11,9% în Bulgaria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici