Bertzi: Avortul în România, cea mai bună soluţie pentru fetiţa de 11 ani

Cea mai bună soluţie în cazul fetiţei de 11 ani din Neamţ ar fi fost să rămână în ţară pentru a face avortul, pentru că s-ar fi găsit medici în spitalele din România care ar fi putut face asta, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Theodora Bertzi.

153 afișări
Imaginea articolului Bertzi: Avortul în România, cea mai bună soluţie pentru fetiţa de 11 ani

Bertzi: Avortul în România, cea mai bună soluţie pentru fetiţa de 11 ani

"Trebuia să se rezolve aici, dar familia, deşi a fost informată că fetiţa poate face avortul în ţară, a decis să plece acolo", a spus secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse.

Theodora Bertzi a apreciat că s-ar fi găsit cu siguranţă medici în România care să facă acest avort.

"S-ar fi găsit cu siguranţă. Să ne interesăm câte microcezariene s-au făcut anul trecut în spitalele din România la minore. Am informaţii că s-au făcut. Ar trebui ca spitalele să facă public numărul de microcezariene la minore, pe grupe de vârstă", a precizat secretarul de stat.

Theodora Bertzi a refuzat să comenteze decizia clinicii din Marea Britanie, precizând că nu are informaţiile necesare pentru a face acest lucru.

"Din informaţiile pe care le am, sistemul de acreditare a spitalelor la ei este pe standarde. Probabil că standardele Clinicii Marie Stopes permiteau microcezariana de la o vârstă mai mare", a mai spus Theodora Bertzi.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat, joi, că în Anglia o clinică privată poate face întrerupere de sarcină unei persoane cu vârsta de peste 12 ani şi dacă are până în 20 de săptămâni, altfel fiind nevoie de acordul Ministerului Sănătăţii.

"Am atras atenţia că în Anglia se poate face avort, dar trebuie respectate anumite reguli. În primul rând, trebuie evaluat riscul unei astfel de intervenţii şi dacă acesta este mai mare decât cel legat de menţinerea sarcinii până la termen. În Anglia, o clinică privată poate face avort până la 20 de săptămâni, peste această vârstă este nevoie de acordul MinisteruluI Sănătăţii. De asemenea, o clinică privată poate să facă întrerupere de sarcină unei persoane cu vârstă peste 12 ani. Sub această vârstă este nevoie de acordul Ministerului Sănătăţii", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele CMR.

Astărăstoae a precizat că, luând în calcul toate aceste elemente, probabil conducerea clinicii din Londra a evaluat că riscul intervenţiei este prea mare şi nu şi l-a putut asuma.

Reprezentanţii Clinicii Marie Stopes din Londra au anunţat, joi, că renunţă să îi mai facă avort fetiţei de 11 ani din judeţul Neamţ, însă unitatea medicală s-a angajat să o trimită la altă clinică din Marea Britanie şi să îi plătească toate cheltuielile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici