Bilanţ MIRA: Apele continuă să scadă, numărul evacuaţilor a scăzut la 6.400

Debitele Siretului încep să intre în normal, Prutul este încă peste cota de atenţie la Rădăuţi, dar tendinţa este de scădere, iar numărul evacuaţilor a scăzut la 6.413, potrivit bilanţului efectelor inundaţiilor din nordul ţării, prezentat, joi dimineaţă, de MIRA.

15 afișări
Imaginea articolului Bilanţ MIRA: Apele continuă să scadă, numărul evacuaţilor a scăzut la 6.400

Bilanţ MIRA: Apele continuă să scadă, numărul evacuaţilor a scăzut la 6.400 (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit directorului Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), Petre Stanciu, pe râul Siret "situaţia începe să intre în normal". Astfel, în zona Nicolae Bălcescu este depăşită doar cota de atenţie, la fel şi la Drăgeşti, însă debitul este în scădere şi se preconizează că, în curând, se va ajunge sub această cotă.

Totodată, râul Prut este peste cota de atenţie la Oroftiana, tendinţa fiind de scădere, iar până joi seara se va atinge cota de atenţie. Şi la acumularea Stânca-Costeşti debitele sunt staţionare, şi se fac manevre "pentru a scoate de sub presiune zona din aval", a adăugat Stanciu.

Acesta a spus şi că în zona incintei 1 de la Trifeşti nivelul apei este în creştere, această incintă fiind la faza întâi de apărare, directorul precizând însă că nu se va ajunge la faza a doua de apărare.

Secretarul de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRa) Victor Paul Dobre a precizat că în cursul zilei de joi autorităţile vor decide ce se va face cu locuitorii evacuaţi din incinta unu, pentru preîntâmpinarea efectelor unor eventuale inundaţii. Tot joi vor decide ce vor face locuitorii evacuaţi din jurul barajului de la Stânca-Costeşti.

În ceea ce priveşte bilanţul efectelor inundaţiilor, numărul persoanelor evacuate a scăzut la 6.413, după ce, miercuri dimineaţa, cifra evacuaţilor depăşea 15.000.

A rămas neschimbat numărul judeţelor afectate, şase, cel al persoanelor decedate, cinci, şi al localităţilor inundate, 156. Numărul caselor distruse a ajuns la 375, al celor în pericol de prăbuşire, la 136, iar al locuinţelor afectate, la 2.752.

Secretarul de stat a spus şi că în ultimele 24 de ore nu au mai avut loc inundaţii sau deversări.

De asemenea, aproape 2.000 de oameni lucrează pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor, iar numărul acestora va fi suplimentat în funcţie de solicitările primite din partea prefecturilor.

Secretarul de stat a făcut şi un apel la locuitorii din Iaşi, unde se menţine evacuarea, deşi apa nu a intrat în case.

"Până nu avem certitudinea, nu putem să nu menţinem evacuarea", a spus Dobre.

Acesta a precizat şi că au început să fie primite notificări prin mecanismele de colaborare pe situaţii de urgenţă ale ţărilor europene pentru ca în zona afectată de inundaţii să fie trimise ajutoare. Dobre a dat exemplul Cehiei, care s-a oferit să trimită României şase mari generatoare de curent electric.

Dobre a mai spus că toate ajutoarele care vor veni prin acest mecanism de la ţările europene vor fi colectate şi împărţite printr-un centru care va fi înfiinţat în judeţul Iaşi.

Codul roşu de inundaţii rămâne valabil pe râul Prut, în secţiunea din aval de barajul de la Stânca Costeşti şi până la Trifeşti-Sculeni, până joi la 12.00, în timp ce hidrologii menţin codul portocaliu de inundaţii pe cursul mijlociu al Siretului, în sectorul cuprins între Nicolae Bălcescu şi acumularea Galbeni) şi pe Prut, pe sectorul cuprins între Sculeni şi Ungheni. Secţiunile de râuri avertizate cu codul portocaliu sunt aferente judeţelor Neamt, Bacău şi Iaşi.

Codul galben rămâne şi el în vigoare, dar doar pe cursul mijlociu şi inferior al Siretului şi pe Prutul mijlociu, secţiuni aferente judeţelor Bacău, Vrancea, Galaţi şi Iaşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici