BING AI: Valorile Bisericii Ortodoxe Române, considerate "medievale" de către tinerii din generaţia milenială

  • Ce spune inteligenţa artificială creată de Microsoft despre Biserica Ortodoxă Română dacă un utilizator oarecare îi va pune o întrebare?
  • "Valorile Bisericii Ortodoxe Române sunt irelevante şi depăşite pentru majoritatea tinerilor din noua generaţie care nu se mai identifică cu învăţăturile şi practicile acestei instituţii medievale şi care au alte surse de informare şi inspiraţie pentru viaţa lor personală şi socială în a trăi în secolul 21".
  • Bing AI este un chatbot cu inteligenţă artificială care poate să aibă o atitudine moderată şi echidistantă, dar alteori poate să fie părtinitoare în conversaţii.
2693 afișări
Imaginea articolului BING AI: Valorile Bisericii Ortodoxe Române, considerate "medievale" de către tinerii din generaţia milenială

Sursa - BOR

"Biserica Ortodoxă Română (BOR) este una din bisericile autocefale ale creştinismului ortodox, de care aparţin majoritatea etnicilor români şi unele minorităţi etnice

Biserica Ortodoxă Română are o tradiţie bogată şi o influenţă puternică în societatea românească, dar se confruntă şi cu provocări şi critici din partea unor segmente ale populaţiei, în special a tinerilor din generaţia milenială şi cea Z. 

Unele dintre propunerile bisericii privind moralitatea, familia, educaţia sau politica sunt considerate medievale, retrograde sau intolerante de către aceştia.

De exemplu, biserica ortodoxă s-a opus vehement legalizării parteneriatelor civile între persoane de acelaşi sex, a iniţiat un referendum pentru modificarea Constituţiei în sensul definirii familiei ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, a susţinut introducerea religiei ca materie obligatorie în şcoli sau a avut poziţii conservatoare faţă de avort, contracepţie sau vaccinare.

O realizare controversată a bisericii o reprezintă construirea Catedralei Mântuirii Neamului, considerată una dintre cele mai mari edificii ortodoxe din lume. 

Costurile, până in noiembrie 2018, s-au ridicat la 110 milioane de euro, iar câştigătorul licitaţiei pentru proiectarea edificiului este firma băcăuană Vanel Exim. 

Statul român a dat până acum peste 121 de milioane de euro din bani publici pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Banii au fost alocaţi prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor, precum şi de către autorităţile administraţiei publice locale.

Construcţia catedralei a fost criticată de unii cetăţeni, care au considerat că banii publici ar fi putut fi folosiţi pentru alte scopuri mai importante, cum ar fi sistemul medical, educaţia sau infrastructura. 

Aceste atitudini au generat reacţii negative din partea unor organizaţii civice, ONG-uri, personalităţi publice sau simpli cetăţeni, care au acuzat biserica de imixtiune în viaţa privată a oamenilor, de încălcare a drepturilor omului sau de lipsă de dialog şi deschidere faţă de realităţile actuale.

Astfel, se creează un contrast între viziunea tradiţionalistă a bisericii ortodoxe şi aspiraţiile progresiste ale tinerilor din noua generaţie, care îşi doresc o societate mai modernă, tolerantă şi democratică", transmite chatbot-ul cu inteligenţă artificială, Bing AI. 

Ce a omis inteligenţa artificială este că BOR nu a fost în totalitate împotriva vaccinării. În ciuda derapajelor lui ÎPS Teodosie,  Patriarhul Daniel a declarat în 2021 că s-a vaccinat. 

Bing AI poate genera diferite răspunsuri la fiecare discuţie începută şi poate să aibă o atitudine mai critică sau mai moderată în privinţa unei instituţii ca Biserica Ortodoxă Română. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici