Biochimistul francez mort la Arad a fost decorat post-mortem

Biochimistul francez Jean Montreuil a fost decorat post-mortem, sâmbătă, la Arad, în cadrul unei ceremonii de rămas bun la care au participat zeci de persoane şi care a fost oficiată de arhiepiscopul Aradului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei Seviciu.

16 afișări
Imaginea articolului Biochimistul francez mort la Arad a fost decorat post-mortem

Biochimistul francez mort la Arad a fost decorat post-mortem (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Sicriul cu trupul neînsufleţit al academicianului Jean Montreuil a fost depus la Facultatea de Ştiinţe ale Naturii, din cadrul Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" (UVVG) Arad.

Sicriul a fost acoperit cu steagul Franţei, iar lângă acesta se afla un portret al decedatului, lumânări aprinse şi jerbe de flori aduse de cei prezenţi la ceremonie, respectiv membri ai comunităţii academice locale, rectori, prorectori, decani, studenţi francezi, oameni de ştiinţă români şi străini aflaţi în vizizită de lucru la Arad şi profesori de la Universitatea de Ştiinţe din Lille1 (Franţa) care îl însoţeau pe profesorul Jean Montreuil în vizita în municipiu.

"Deşi nu face parte din Biserica noastră, avea o simpatie deosebită pentru ortodoxie şi ne-am simţit îndatoraţi sufleteşte să ne exprimăm un omagiu", a spus arhiepiscopul Aradului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei Seviciu.

Rectorul UVVG Arad, Aurel Ardelean, a anunţat decorarea academicianului, prin conferirea post-mortem a Medaliei de Aur şi a Brevetului universităţii arădene.

Ardelean a mai spus că Şcoala de vară francofonă organizată anual de universitate va purta numele omului de ştiinţă francez.

Rectorul UVVG Arad a amintit că Jean Montreuil a obţinut în timpul carierei numeroase titluri şi disctincţii internaţionale şi că era membru de onoare al Academiei Române din 1977.

De asemenea, în 1996, preşedintele României i-a acordat lui Jean Montreuil Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor, Categoria F - " Promovarea Culturii".

"În România, prof. Jean Montreuil a desfăşurat o intensă activitate didactică, ştiinţifică şi culturală. În perioada 1991-1997 a fost consilier ştiinţific şi tehnic al Institutului de Biochimie al Academiei Române. Începând cu 1995, a organizat cursuri de specializare în domeniul biologiei şi patologiei moleculare, în cadrul unei Şcoli de vară, care a ajuns astăzi la cea de-a 16-a ediţie şi care se desfăşoară pentru a şasea oară consecutiv la Arad", a adăugat rectorul Aurel Ardelean.

După ceremonia la care au participat zeci de persoane, sicriul cu trupul neînsufleţit a plecat spre Franţa.

Cunoscutul biochimist francez Jean Montreuil, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din Franţa şi membru de onoare al Academiei Române, a fost găsit decedat, vineri, în camera unui hotel din municipiul Arad, oraş în care se afla în vizită de zece zile. El ar fi urmat să se întoarcă în Franţa luni.

Profesor emerit dr. Jean Montreuil, în vârstă de 90 de ani, se afla în vizită în Arad pentru a conduce Şcoala de Vară "Abordarea clinică şi terapeutică a pacientului vârstnic cu durere cronică", organizată de Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" Arad.

Într-un comunicat de presă remis, vineri, de conducerea Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" Arad se arată că biochimistul francez Jean Montreuil era membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din Franţa, membru al Academiei de Ştiinţe din Paris, membru al Academiei Regale de Medicină din Belgia şi membru de onoare al Academiei Române.

"Eminentă personalitate ştiinţifică, cadru didactic asociat şi doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest "Vasile Goldiş", academicianul Jean Montreuil a fost un promotor devotat al şcolilor de vară francofone. Multe din proiectele noastre de colaborare ştiinţifică cu Universitatea de Ştiinţe din Lille1 (Franţa) au beneficiat de mentoratul celui dispărut pe care l-am considerat nu doar o personalitate universitară, ci şi un prieten al comunităţii noastre academice", se arată în comunicat.

Potrivit Biroului de presă al Poliţiei Arad, nu au existat urme de violenţă vizibile pe cadavru, dar s-a efectuat o necropsie, urmând să fie formulate concluziile privind cauzele decesului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici