Biserica la români: Becali, Bush sau Gorbaciov, pictaţi pe pereţii lăcaşelor de cult

Omul sfinţeşte locul, spune o vorbă din bătrâni. Ceea ce nu exclude şi reversul: anume că locul "sfinţeşte" omul. Iar cel mai bun loc de "sfinţire" a mireanului, pe nepusă masă, este peretele bisericii. Biserica, o instituţie mereu mai îngăduitoare şi mai laxă cu propriile-i canoane şi tradiţii.

469 afișări
Imaginea articolului Biserica la români: Becali, Bush sau Gorbaciov, pictaţi pe pereţii lăcaşelor de cult

Biserica la români: Becali, Bush sau Gorbaciov, pictaţi pe pereţii lăcaşelor de cult (Imagine: www.gandul.info)

Politicieni şi oameni de afaceri apar, fără prejudecăţi, ca răsplată pentru banii miluitori, pe pereţii lăcaşelor de cult, drept personaje ale picturilor votive. Dacă pe unii canoanele îi acceptă, pe alţii doar potenţa financiară îi ajută să "urce" între sfinţi.

Becali, un ctitor acceptat de Patriarhie

"Vă spun că e normal, ctitorii să fie pictaţi în biserică. De exemplu, domnul Becali, care a construit o biserică pentru comunitate, la Vadu Roşca - satul inundat. Că vă place sau nu, că-mi place mie sau nu, el are acest drept: dacă este ctitor, dacă a plătit lucrarea de la temelie la finalizare, să fie pictat", îmi explică părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Dar dacă un altul contribuie doar cu parte din bani? "Dacă e o parte substanţială, atunci poate fi considerat şi el ctitor. Dacă partea e mai mică, simbolică, atunci este donator, binefăcător. Iar aceştia pot fi menţionaţi, discret, într-o zonă a pronaosului, vizibil, dar nu neapărat să-ţi sară în ochi". Părintele Stoica cade totuşi de acord că actul de caritate trebuie făcut în linişte şi cu modestie. "De multe ori însă, binefăcătorul doreşte o anumită publicitate; bine, că şi presa...".

Ei bine, da. Presa a încercat să vadă cu ochii ei, în ce măsură cei pictaţi în biserici merită sau nu dreptul la nemurirea votivă.

Citeşte mai multe despre persoanele publice pictate în biserici pe www.gandul.info.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici