Bisericile românilor din Serbia funcţionează clandestin

Preşedintele Comunităţii Românilor din Serbia, Ion Cizmaş, a declarat, joi, la Belgrad, că o problemă cu care se confruntă românii din această ţară este aceea că nu le este recunoscută apartenenţa la cultul ortodox român, iar din această cauză bisericile funcţionează clandestin.

51 afișări
Imaginea articolului Bisericile românilor din Serbia funcţionează clandestin

Preşedintele Comunităţii Românilor din Serbia, Ion Cizmaş (Imagine: Wikipedia)

"Suntem singura biserică care nu beneficiază de niciun drept. Serbia are o lege a cultelor doar de doi ani, dar cu toate eforturile de a se recunoaşte Biserica Ortodoxă Română de cea sârbă nu s-a reuşit, iar cele 42 de biserici din Serbia funcţionează clandestin", a spus Ion Cizmaş.

Potrivit sursei citate, comunitatea românilor nu reuşeşte nici să-şi primească proprietăţile confiscate în 1945, un patrimoniu foarte valoros, care se află în mai multe regiuni din Serbia.

"O altă problemă este lupta noastră pentru retrocedarea bunurilor colective care au aparţinut minorităţii române, Serbia nu are o lege pentru retrocedarea acestor bunuri. Primim ajutor de la patria-mamă, dar nu e suficient pentru a face faţă tuturor problemelor cu care noi ne confruntăm", a menţionat Ion Cizmaş.

În timpul vizitei de joi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, în Republica Serbia, acesta a declarat că va face mai multe demersuri pentru sprijinirea comunităţii de români din Serbia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici