Bistriţa: Copiii de pe Valea Bârgăului, îmbrăcaţi în costume populare, au vestit Învierea Domnului - FOTO

Copiii de pe Valea Bârgăului, din judeţul Bistriţa-Năsăud, îmbrăcaţi în costume populare, au bătut, duminică dimineaţă, la porţile rudelor şi cunoscuţilor vestindu-le Învierea Domnului şi primind în schimb ouă roşii şi dulciuri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

318 afișări
Imaginea articolului Bistriţa: Copiii de pe Valea Bârgăului, îmbrăcaţi în costume populare, au vestit Învierea Domnului - FOTO

Bistriţa: Copiii de pe Valea Bârgăului, îmbrăcaţi în costume populare, au vestit Învierea Domnului - FOTO (Imagine: Eugen Gheorghe)

Obiceiul, vechi de câteva sute de ani, seamănă cu colindul din Ajunul Crăciunului. Dis-de-dimineaţă, copiii, îmbrăcaţi în costume populare, bat la porţile vecinilor, rudelor şi cunoscuţilor cărora le spun: “Hristos a înviat!”. Oamenii îi aşteaptă, de regulă, la porţi cu coşuri întregi cu ouă vopsite şi cu dulciuri pe care copiii le adună în trăistuţe, coşuleţe sau în pungi.

Localnicii se pregătesc pentru vizita copiilor vospind sute de ouă şi pregătind dulciuri pe care să le împartă.

“Aşa este obiceiul la noi de când eram şi eu copil. Abia aşteptam să vină dimineaţa zilei de Paşti să mergem după ouă, adunam multe. Nici nu mai ştiu ce făceam cu ele, dar îmi amintesc că eram foarte bucuroşi şi mândri cei care adunam cele mai multe ouă. Păstrăm obiceiul şi azi fiindcă Învierea Domnului înseamnă bucurie, iar copiii ne aduc bucurie în fiecare casă”, a declarat pentru MEDIAFAX o femeie din satul Josenii Bârgăului care a vopsit câteva sute de ouă.

Mulţi dintre copii, în special cei mai mici, au fost însoţiţi de părinţi, care i-au supravegheat întrucât Valea Bârgăului este traversată de DN 17 - drumul care leagă Transilvania de Moldova - aglomerat chiar şi în dimineaţa zilei de Paşte.

Obiceiul umblatului după ouă se mai păstrează şi pe Valea Sălăuţei şi a Someşului Mare.

În noaptea de Înviere, zeci de mii de bistriţeni au mers la bisericile din oraş pentru a asista la slujbele religioase, primind, la miezul nopţii, Lumina Sfântă de la Ierusalim, printre aceştia numărându-se şi preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean. Oamenii nu au mai încăput în biserici, astfel că au aşteptat în jurul acestora, traficul rutier fiind restricţionat în toate zonele cu biserici, în special ortodoxe. În jurul bisericilor, s-au mai aflat patrule de jandarmi şi poliţişti locali care au supravegheat păstrarea ordinii şi liniştii publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici