BM: Sistemul judiciar românesc are încă probleme de corupţie

Sistemul judiciar românesc este într-o reformă bazată pe patru obiective principale, stabilite dinaintea integrării în UE, însă acesta înfruntă, în continuare, probleme legate de corupţie, eficienţa instanţelor şi responsabilitatea magistraţilor, potrivit Băncii Mondiale (BM).

19 afișări
Imaginea articolului BM: Sistemul judiciar românesc are încă probleme de corupţie

BM: Sistemul judiciar românesc are încă probleme de corupţie

Cadrul pentru reforme este definit de patru obiective stabilite prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Unul din acestea se referă la eficientizarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar celelalte trei acoperă probleme de corupţie şi integritate, arată BM în Strategia de Parteneriat cu România pentru 2009 - 2013.

"Îndrăzneaţa" agendă a Guvernului care se adresează acestor probleme prevede adoptarea noilor coduri, adoptarea unor politici de resurse umane şi de salarizare în sistemul judiciar şi reformarea sistemului de management al instanţelor.

BM notează că cele patru coduri sunt, momentan, dezbătute în Parlament, urmând a fi adoptate în 2009. Guvernul va lua şi o serie de măsuri pentru a reduce impactul adoptări noilor documente.

Autorii raportului precizează, tot legat de justiţie, că sistemul pe baza căruia funcţionează instanţele necesită atenţie sporită din partea Guvernului.

Consiliul Directorilor Executivi ai BM au aprobat joi acordarea unui împrumut de 300 milioane euro pentru România, care face parte dintr-un program propus de finanţare pentru România în valoare de un miliard de euro, pentru a ajuta la atenuarea efectelor crizei economice globale şi la reluarea proceselor de creştere economică şi convergenţă.

Destinaţia fondurilor de un miliard de euro este finanţarea deficitului bugetar consolidat şi refinanţarea datoriei publice. Ministerul Finanţelor Publice a anunţat vineri ca banii din primul împrumut vor fi traşi până în luna septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici