BNS: Există discrepanţe foarte mari în salarizarea din sectorul public

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat, miercuri, la finalul discuţiilor de la Cotroceni, că există discrepanţe foarte mari în salarizarea din sectorul public, precizând că sunt instituţii unde salariul mediu ajunge la aproximativ 1.600 de lei, iar în altele acesta este de circa 9.000 de lei.

101 afișări
Imaginea articolului BNS: Există discrepanţe foarte mari în salarizarea din sectorul public

BNS: Există discrepanţe foarte mari în salarizarea din sectorul public (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Liderul Blocului Naţional Sindical (BNS) a spus că în discuţiile cu preşedintele Traian Băsescu a insistat asupra salarizării bugetarilor. El a dat ca exemplu unele instituţii unde salariul mediu este de aproximativ 1.600 de lei, în timp ce în altele acesta ajunge la circa 9.000 de lei.

"Cu privire la discuţiile pe care le-am purtat, acum, cu preşedintele, am insistat şi noi, şi domnia sa asupra subiectului numit salarizarea în sectorul public. Am repus pe masă ca subiect marile discrepanţe care există în sistemul de salarizare din sectorul public, chiar mergând până la detaliu, cifră cu cifră, instituţie cu instituţie. Lucrurile arată într-adevăr extrem de urât, în sensul că sunt discrepanţe mari care există între instituţii. Sunt instituţii cu venituri salariale medii undeva la nivelul a 1.600 de lei, dar sunt şi instituţii la care veniturile salariale medii sunt dincolo de 9.000 de lei", a mai spus Costin.

Preşedintele BNS a subliniat că poate cea mai grea provocare pe care o are atât mişcarea sindicală, cât şi Guvernul Boc este de a scrie o nouă lege de salarizare unică în sectorul public.

"Pentru că discutăm despre anumite categorii socio-profesionale care au reuşit în decursul timpului, pe de o parte, să se caţere pe scara ierarhiilor salariale undeva foarte sus, iar pe de altă parte, au reuşit să se consolideze prin diverse acte normative, prin diverse legi specifice, să capete o influenţă foarte mare în societatea românească, influenţând şi deciziile care se iau la nivel de Executiv", a precizat Costin.

El a atenţionat că rezolvarea marilor discrepanţe în salarizarea din sistemul bugetar reprezintă una dintre cele mai dificile probeleme care trebuie rezolvate.

Costin a mai spus că la întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu, Blocul Naţional Sindical a confirmat că are toată disponibilitatea să negocieze o soluţie în cazul unei legi de salarizare unice.

Cheltuielile lunare cu salariile, calculate ca medie pe persoană, în instituţiile finanţate integral de la bugetul de stat, s-au situat, în perioada ianuarie-noiembrie 2008, de la 1693 de lei la Consiliul Economic şi Social până la 9926 lei la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Potrivit unui document guvernamental, pe locul al doilea după ICCJ se află angajaţii CSM, cu o medie salarială lunară de 9706 lei, urmaţi de cei ai Consiliului Concurenţei, cu 8585 lei şi de cei ai Curţii Constituţionale - 8321 lei.

Citeşte şi:

Băsescu: Salariile din sectorul bugetar, mai mari decât în zona de producţie

Petcu: Moratoriul de 6 luni privind salariile, subiectul discuţiei cu preşedintele

Petcu: Preşedintele vrea ca bugetul de stat să fie adoptat joi

Boc: Discuţiile pentru buget sunt în fază finală

Băsescu: Am prezentat sindicatelor şi patronatelor situaţia economică a României

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici