BNS: Oprirea spontană a lucrului, rezultatul presiunilor făcute în timp asupra bugetarilor

Reprezentanţii Blocului Naţional Sindical susţin că oprirea spontană a lucrului de către angajaţii din toate domeniile de activitate este rezultatul direct al presiunilor făcute de-a lungul timpului asupra salariaţilor din sistemul bugetar.

47 afișări
Imaginea articolului BNS: Oprirea spontană a lucrului, rezultatul presiunilor făcute în timp asupra bugetarilor

BNS: Oprirea spontană a lucrului, rezultatul presiunilor făcute în timp asupra bugetarilor (Imagine: Liviu Adascalitei/ Arhiva Mediafax Foto)

"Revoltele din aceste zile sunt rezultatul unei lungi perioade în care salariaţii din sistemul bugetar au fost trataţi cu dispreţ de către reprezentanţii Guvernului. Nu s-ar fi ajuns la această situaţie dacă Guvernul ar fi acceptat propunerile venite din zona sindicală, prin care am solicitat restructurarea sistemului în urma unei analize temeinice, însoţită de o acţiune de «decăpuşare» politică a structurilor bugetare", au spus reprezentanţii BNS, citaţi într-un comunicat de presă de joi.

Aceştia au precizat că Blocul Naţional Sindical este solidar cu angajaţii din sistemul bugetar care au oprit lucrul miercuri şi joi.

"Şefii numiţi politic din structurile bugetare au blocat permanent participarea angajaţilor la mitinguri, au făcut presiuni pentru a împiedica grevele organizate, iar astazi suportă consecinţele", au mai spus reprezentanţii BNS.

Totodată, aceştia au precizat că dacă soluţiile oferite de partea sindicală ar fi fost luate în calcul, nu s-ar fi ajuns la reducerea salariilor cu 25% şi "la revoltele cu care ne confruntăm astăzi".

Confederaţia "Cartel Alfa" a făcut apel la toţi bugetarii să oprească voluntar lucrul în toate sectoarele şi a solicitat Guvernului să-şi respecte obligaţiile către angajaţi, să decidă de urgenţă plata stimulentelor salariale şi să renunţe la măsura reducerii salariilor cu 25 la sută.

"Confederaţia Naţională Sindicală «Cartel Alfa» lansează un apel la solidaritate prin întreruperea voluntară a lucrului în toate sectoarele bugetare. Este momentul să dovedim, fiecare dintre noi, spirit de solidaritate cu colegii noştri din finanţe, la fel ca şi pentru toţi colegii din sectorul bugetar care au decis să protesteze nu numai pentru neplata stimulentelor financiare, ci şi pentru reducerea cu 25% a salariilor", se arată într-un comunicat de joi al confederaţiei.

Reprezentanţii "Cartel Alfa" susţin că întreruperea voluntară a lucrului este o formă legală de luptă pentru respectarea tuturor drepturilor în România.

"Fiecare cetăţean trebuie să fie solidar cu această luptă, trebuie să rejectăm tendinţele de manipulare a unor persoane cumpărate de actuala putere", au spus liderii "Cartel Alfa".

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" a anunţat că susţine revendicările salariaţilor din Ministerul de Finanţe şi ANAF, care şi-au declarat nemulţumirea faţă de faptul că li s-au redus drastic veniturile, în unele cazuri chiar cu 70%, prin reducerea salariilor şi prin neacordarea stimulentelor financiare de două luni (deşi acestea nu sunt bugetate).

"Salariaţii au înţeles să protesteze prin întreruperea voluntară a lucrului, o soluţie de criză generată de situaţia de criză care se accentuează cu trecerea timpului. Protestul lucrătorilor este răspunsul la atitudinea Guvernului care refuză să-şi asume măsuri şi soluţii de relansare economică generate prin dialog social", se mai arată în comunciat.

Sindicaliştii cer Guvernului să-şi respecte obligaţiile către angajaţi, să decidă de urgenţă plata stimulentelor salariale şi să renunţe la măsura reducerii salariilor cu 25 la sută.

Protestele spontane s-au extins în toată ţara, mii de angajaţi de la administraţiile financiare, din trezorerii, din casele de pensii, din direcţiile de ocupare a forţei de muncă, din casele de asigurări de sănătate, din asistenţă socială şi din biblioteci oprind lucru, joi dimineaţă, în semn de solidaritate cu angajaţii de la Ministerul Finanţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici