Boala limbii albastre: Cazul a fost depistat la un berbec dintr-o gospodărie din judeţul Vâlcea

  • Boala limbii albastre a fost confirmată la un berbec dintr-o gospodărie din judeţul Vâlcea.
  • Ovina bolnavă a fost descoperită în satul Turceşti, iar cazul a fost anunţat organismelor internaţionale.
  • Autorităţile au luat măsuri de restricţionare a circulaţiei animalelor.
217 afișări
Imaginea articolului Boala limbii albastre: Cazul a fost depistat la un berbec dintr-o gospodărie din judeţul Vâlcea

FOTO: Profimedia

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în data de 3 septembrie a fost declarat un focar de boala limbii albastre (bluetongue) ca urmare a confirmării unui caz singular de infecţie cu virusul la o ovină dintr-o exploataţie nonprofesională din localitatea Turceşti, comuna Mateeşti, judeţul Vâlcea.

Focarul a fost notificat la organismele internaţionale (ADNS şi OIE), iar în exploataţia în cauză au fost impuse restricţii privind circulaţia animalelor, precum şi toate măsurile specifice privind controlul bolii. De asemenea, în jurul focarului a fost stabilită o porţiune de 20 kilometri, numită zonă de control, în care toate animalele sunt monitorizate. În zona de control nu există exploataţii comerciale de rumegătoare.

Măsurile vor fi menţinute până la stingerea focarului care se efectuează după 14 zile. În România, această infecţie a mai evoluat şi în perioada 2014-2015, fiind identificat acelaşi serotip viral. În restul teritoriului ţării nu au fost impuse măsuri de restricţie generate de acest caz.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici