Bobulescu: Cred că preşedintele Băsescu îşi depăşeşte atribuţiile

Preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Răzvan Bobulescu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Traian Băsescu îşi depăşeşte atribuţiile prin declaraţiile referitoare la îngheţarea pensiilor şi salariilor, pentru că în România şeful statului nu este şi premier.

17 afișări
Imaginea articolului Bobulescu: Cred că preşedintele Băsescu îşi depăşeşte atribuţiile

Bobulescu: Cred că preşedintele Băsescu îşi depăşeşte atribuţiile (Imagine: Mediafax Foto)

"Cred că domnul preşedinte îşi depăşeşte atribuţiile, pentru că nu suntem în America, unde preşedintele este şi prim-ministru", a declarat Răzvan Bobulescu.

Preşedintele Federaţiei "Alma Mater" a precizat că încă nu s-a gândit la eventuale acţiuni în cazul în care va fi luată o decizie de îngheţare a pensiilor şi salariile, explicând că deocamdată aşteaptă decizia Executivului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la RRA, că nu va reacţiona negativ dacă Guvernul ajunge la o înţelegere cu sindicatele ca pentru şase luni să se îngheţe salariile şi pensiile, prioritatea fiind folosirea resurselor publice pentru punerea în mişcare a economiei.

"Nu voi reacţiona negativ dacă Guvernul ajunge la o înţelegere cu sindicatele ca pentru şase luni să îngheţe salariile şi pensiile, să vedem ce se întâmplă (în economie, n.r.)", a spus Băsescu.

Băsescu a spus că, dacă se îngheaţă salariile şi pensiile pentru şase luni şi se diminuează numărul funcţionarilor, atunci vor fi bani "pentru toate". El a menţionat însă că efectele "închiderii robinetului risipei" se vor face simţite peste două-trei luni.

Îngheţarea salariilor pentru o perioadă de şase luni a fost discutată în ultimele zile, ca variantă de lucru, atât în Coaliţie şi Guvern, cât şi la Ministerul Finanţelor, dar o astfel de decizie va fi luată doar pe baza consultării cu sindicatele, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

"S-a vorbit în ultimele zile despre îngheţarea salariilor atât la nivelul Coaliţiei şi al Guvernului, cât şi la Ministerul Finanţelor, dar numai ca o variantă de lucru. O astfel de măsură, dacă va fi luată, va reprezenta însă o decizie politică luată în consultare cu sindicatele", au afirmat sursele citate.

Preşedintele Traian Băsescu declara, luni seară, la TVR1, că va rămâne un partizan al soluţiei ca profesorii să primească salarii mărite.

Întrebat despre informaţiile publicate de cotidianul "Gândul" conform cărora Guvernul ar avea în vedere ca 17% din majorările salariale să fie acordate în ianuarie, iar restul în octombrie, Băsescu a răspuns: "Eu sunt într-o situaţie dificilă (...) Acum mi-ar fi foarte greu să explic (...) Eu voi rămâne un partizan al soluţiei că profesorii trebuie să-şi primească salariile mărite".

La insistenţa moderatorului, şeful statului şi-a exprimat speranţa că "poate" banii vor fi daţi într-o tranşă. "Poate de-odată, mai ales că 33% mai sunt de plătit, din care 5% reprezintă ceea ce Guvernul acceptă că trebuie să dea la toţi bugetarii, să compenseze inflaţia", a spus Băsescu.

Citeşte şi:

Băsescu: Nu reacţionez negativ dacă Guvernul îngheaţă salariile şi pensiile pentru şase luni

Îngheţarea salariilor, discutată la nivelul Coaliţiei şi al Guvernului doar ca variantă de lucru

Hossu: Îngheţarea salariilor este imposibilă

Geoană: PSD nu va fi de acord cu îngheţarea salariilor

Variantă de buget: 8% din PIB pentru pensii, 6,9% pentru salariile bugetarilor şi 6% pentru educaţie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici