Boc cere Guvernului retragerea proiectului de lege despre Roşia Montană întrucât e neconstituţional

Fostul premier Emil Boc cere Guvernului retragerea proiectului de lege privind Roşia Montană pe motiv că este neconstituţional întrucât se conferă unei companii private atribuţii de utilitate publică ce trebuie să aparţină numai Guvernului sau autorităţilor publice.

501 afișări
Imaginea articolului Boc cere Guvernului retragerea proiectului de lege despre Roşia Montană întrucât e neconstituţional

Boc cere Guvernului retragerea proiectului de lege despre Roşia Montană întrucât e neconstituţional

Emil Boc a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că proiectul de lege privind Roşia Montană este neconstituţional din punctul de vedere al regimului exproprierilor.

"Eu cred că, în acest moment, proiectul ar trebui să fie retras de către Guvern din două motive. În primul rând, el este neconstituţional pentru că se conferă unei companii private atribuţii de utilitate publică, ce trebuie să aparţină numai Guvernului sau autorităţilor publice. Până la urmă, compania care exploatează este o companie privată şi nu poate să facă exproprieri în numele statului. Oricum, acolo statul are o participaţie minoritară. Din punctul de vedere al regimului exproprierilor, proiectul de lege este neconstituţional. Pe de altă parte, este neconstituţional şi dacă ne gândim la cazul Rompetrol. Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un proiect de lege cu o temă aproape similară ca idee, în sensul că o asemenea competenţă ţine de Guvern şi nu de Parlament, iar CC în cazul Rompetrol a spus că trebuie să rezolve Guvernul, nu Parlamentul, o asemenea problemă, în consecinţă proiectul, fiind neconstituţional, a trebuit să fie retras de către Guvern", a spus Boc.

Potrivit acestuia, pe procedură se poate retrage proiectul, în condiţiile în care, până la înscrierea pe ordinea de zi, iniţiatorul poate retrage un proiect de la Parlament.

Întrebat dacă s-ar impune un referendum pe subiectul Roşia Montană, Emil Boc a spus că o consultare publică nu ar trebui să fie exclusă.

"Se va decide oportunitatea lui şi momentul. În democraţie, suveranitatea aparţine poporului, cum spune Constituţia, care o exercită prin organele sale reprezentative şi prin referendum. Fiind o temă importantă nu ar trebui exclus nici referendumul, la un moment dat, din ecuaţie", a subliniat fostul premier.

Întrebat ulterior despre prezenţa soţiei sale, Oana, la acţiunile de protest de la Cluj-Napoca faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, Boc a spus că aceasta nu i-a cerut voie să participe, iar el nu i-a dat nicio recomandare.

"Soţia mea a avut aceeaşi poziţie dintotdeauna şi îi respect libertatea de opinie. Şi eu am văzut că este la miting, de la televizor", a spus Boc.

Aproximativ 1.000 de persoane au protestat, marţi seară, la Cluj-Napoca, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, printre protestatari numărându-se şi soţia fostului premier Emil Boc, aflată pentru a doua oară la miting, după participarea de duminică.

Proteste faţă de acest proiect au avut loc, în ultimele zile, şi la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, după ce, în 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici