Boc: Guvernul este vinovat pentru taxele pe care le impune românilor, nu FMI

Fostul premier Emil Boc consideră că Guvernul Ponta este vinovat pentru taxele impuse românilor, şi nu FMI, în condiţiile în care actualul Executiv nu poate asigura creştere economică.

294 afișări
Imaginea articolului Boc: Guvernul este vinovat pentru taxele pe care le impune românilor, nu FMI

Emil Boc (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre negocierile cu FMI şi dacă taxele anunţate de Guvern au fost impuse de FMI, Emil Boc a spus că Guvernul Ponta "îşi bagă mâna până la cot în buzunarul cetăţenilor".

"Guvernul taxelor, care este Guvernul Ponta, îşi bagă mâna până la cot în buzunarul cetăţenilor, dar, din nefericire, găseşte tot mai puţini bani în buzunarele oamenilor. Nu FMI este vinovat pentru taxele Guvernului Ponta, ci Guvernul Ponta este vinovat pentru taxele pe care le impune românilor, neavând capacitatea de a asigura creştere economică. Este de un an şi jumătate la guvernare, va mai fi şi în 2014, şi nici anul viitor, după trei ani, nu va fi depăşită creşterea economică din 2011. În 2011 veneam după un an greu, 2010, cu cele mai dure măsuri de austeritate, şi am avut o creştere economică de 2,2 la sută. Asta spune tot despre dimensiunea acestui Guvern, care nu este preocupat de investiţii şi locuri de muncă. Dacă este un examen pe care l-a picat cu brio acest Guvern este cel al locurilor de muncă, al investiţiilor şi al menţinerii şomajului la un nivel satisfăcător. Acest Guvern nu are bani pentru a susţine economia şi atunci mai pune o taxă", a spus Boc.

Potrivit acestuia, taxa "cu eurocenţii pe benzină este caraghioasă" deoarece a mai fost percepută una, anterior, cu acelaşi scop.

"Taxa «Aici sunt banii dumneavoastră» a fost inclusă o dată în preţul benzinei. Acum, aceeaşi taxă, readaptată în manieră Ponta, este dublată, ceea ce, din punctul meu de vedere, este neconstituţional. Nu poţi, aceeaşi taxă, să o pui de două ori. A doua şmecherie, tipic guvernamentală, este că nu o spui în lei, ci în eurocenţi, să sune mai bine 7 eurocenţi decât 0,39 de lei. Guvernul celor 30 de taxe de până acum îşi pune economia pe butuci şi bagă adânc mâna în buzunarul românilor, în care se găsesc tot mai puţini bani", a arătat Emil Boc.

Fostul premier a subliniat că actualii guvernanţi preferă să îi mintă pe români frumos, la televizor, dar de fapt le bagă mâna în buzunar, măsurile luate acum fiind "mai perverse" decât cele din 2010, "care au fost transparente, directe, la subiect şi au rezolvat problema stabilităţii financiare şi economice pe termen mediu şi lung".

"Acum, ne adâncim în mlaştina taxelor care vor sugruma mediul de afaceri şi vor goli buzunarele românilor", a conchis Boc.

Guvernul va introduce o acciză de 7 eurocenţi la litrul de carburant, fie benzină, fie motorină, banii astfel colectaţi urmând să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră.

Totodată, Executivul va introduce plata impozitului pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, a anunţat premierul Victor Ponta, iar ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a confirmat că nu s-au mai făcut derogări, deci vor fi taxate reţelele electrice, eoliene şi hidrologice. Pentru piscină cu destinaţie comericală va fi plătit de asemenea un impozit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici