Boc: Listele electorale permanente pentru referendum sunt cele care au fost gata în 10 iulie

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că listele electorale pentru referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu au fost actualizate la nivel local în 10 iulie, acestea fiind cele transmise oficialităţilor statului.

486 afișări
Imaginea articolului Boc: Listele electorale permanente pentru referendum sunt cele care au fost gata în 10 iulie

Emil Boc (Imagine: Florin Novac/MEdiafax Foto)

"Listele pentru referendum sunt cele care au fost gata în 10 iulie. Din punct de vedere legal, ca primar am semnat pentru referendum listele electorale din 10 iulie în urma actualizării lor şi acelea sunt datele pe care le-am comunicat oficialităţilor statului pentru a avea în vedere referendumul organizat în 29 iulie. Decizia de marţi a Curţii Constituţionale arată clar că e vorba de numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale pentru referendumul din 29 iulie or acele liste au rămas definitive, practic, după epuizarea celor cinci zile de la anunţarea datei referendumului", a spus Boc.

Întrebat de corespondentul MEDIAFAX dacă Primăria Cluj-Napoca va opera o nouă actualizare a listelor electorale permanente, aşa cum au solicitat Prefectura Cluj şi Guvernul, Emil Boc a răspuns doar că "listele electorale permanente sunt listele din 10 iulie care au fost comunicate direcţiilor de evidenţă a persoanelor".

Prefectul de Cluj, Ioan Vuşcan, a declarat, joi, presei, că speră ca şi Primăria Cluj-Napoca "să reacţioneze pozitiv" şi să comunice raportările privind cetăţenii scoşi din listele electorale.

"În urma deciziei Curţii Constituţionale termenul de actualizare a listelor electorale s-a devansat şi va trebui să încheiem acţiunea până în 21 august. Sperăm ca şi Primăria Cluj-Napoca să reacţioneze pozitiv şi să închidem acest proces. În judeţul Cluj nu au fost probleme majore la referendum şi sperăm să nu fie probleme nici cu aceste raportări legate de listele electorale", a spus Vuşcan.

Potrivit acestuia, până joi, în judeţul Cluj au fost identificate de la primării 3.800 de persoane incluse în cele nouă categorii de cetăţeni care nu ar fi trebuit să se regăsească în listele electorale pentru referendumul din 29 iulie.

"Cifra de 3.800 de persoane este fără raportarea de la Primăria Cluj-Napoca, unde se gestionează peste 60 la sută din persoane", a precizat prefectul judeţului Cluj.

Curtea Constituţională a solicitat Guvernului să comunice, până la 21 august, listele electorale permanente actualizate până la data de 10 iulie.

Curtea Constituţională a admis, marţi, solicitarea formulată de preşedintele suspendat, Traian Băsescu, de preschimbare a termenului şedinţei CC la care va fi decisă validarea sau invalidarea referendumului de demitere, pentru 21 august, motivând instabilitarea politică şi impactul asupra economiei.

Completarea la hotărârea Curţii Constituţionale (CC) din 2 august, prin care s-a precizat temeiul legal în baza căruia urma să fie stabilit numărul total al alegătorilor care trebuiau să-şi exprime opţiunea la referendum, a fost făcută cu acordul majorităţii judecătorilor CC, a mai anunţat Curtea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici