Boc: Noua Lege a educaţiei elimină compromisul politic anterior şi spune adio găştilor din sistem

Noua Lege a educaţiei elimină formulele de compromis determinate anterior de contextul politic în care fosta lege a fost asumată de Guvern, iar actul normativ "spune adio găştilor universitare şi din învăţământ", a declarat, luni, premierul Emil Boc, la dezbaterea organizată de Parlamentul României.

76 afișări
Imaginea articolului Boc: Noua Lege a educaţiei elimină compromisul politic anterior şi spune adio găştilor din sistem

Boc: Noua Lege a educaţiei elimină compromisul politic anterior şi spune adio găştilor din sistem (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Noua lege pe care o propunem elimină formulele de compromis existente în legea anterioară determinate de contextul politic în care a fost propusă asumarea, optând pentru soluţii clare şi radicale. De aceea are în integralitate la bază ceea ce s-a convenit la nivel politic, Pactul Naţional pentru Educaţie şi Strategia educaţiei şi cercetare pentru societatea cunoaşterii. Pactul a fost semnat de toate partidele parlamentare şi de 22 de ONG-uri reprezentative, iar strategia a fost semnată de sindicatele reprezentative ale cadrelor didactice", a declarat Emil Boc, la dezbaterea privind noua Legea a educaţiei naţionale.

În opinia premierului, în procesul de pregătire preuniversitar trebuie să se pună accentul pe formarea de competenţe şi nu pe memorarea unor informaţii uneori nefolositoare.

"Ştim ce fac copiii noştri. Pleacă la şcoală cu un ghiozdan ce nu-l putem ridica în mână şi vin acasă ca mici roboţei şi reproduc informaţiile care le sunt predate, fără limită, la şcoala, nu au timp nici pentru familie, nici pentru alte activităţi extracuriculare şi pleacă a doua zi la şcoală obosiţi, alergând în permanenţă să satisfacă nevoia unui sistem educaţional care îi toarnă cu pâlnia în cap informaţii şi evaluează sec, fără evaluare de competenţe, ceea ce a memorat", a spus premierul.

Referitor la învăţământul universitar, şeful Guvernului a precizat că trebuie eliminate anumite criterii, cum ar fi cel al vechimei, cerut la evaluarea performanţei şi promovării cadrelor didactice, pentru că "performanţa nu are vârstă"'

"Această lege porneşte de la o soluţie corectă, bazată pe fapt şi duce la o reformă structurală a sistemului. Spune adio găştilor universitare, spune adio găştilor din învăţământ, pune accent pe performanţă şi toţi cei care au fost obişnuiţi cu apă călduţă, să treacă azi să vină mâine, salariile se plătesc, nu contează calitatea, aceştia trebuie să uite că, prin noua lege, va mai fi încurajat", a precizat primul ministru.

Emil Boc a subliniat faptul că Executivul va susţine adoptarea acestei legi pentru că este nevoie de o reformă structurală în sistemul educaţional românesc.

"O amânare nu înseamnă decât să perpetuăm o situaţie negativă pe care o cunoaştem. Şi ştim bine vorba românescă: o boală netratată înseamnă moarte sigură", a conchis premierul, exprimându-şi totodată speranţa că eventualele modificări ce vor apărea în urma dezbaterilor parlamentare în vederea adoptării, nu vor afecta structura noii legi a educaţiei, ci doar o vor îmbunătăţi.

La Palatul Parlamentului a avut loc dezbaterea cu tema Legea Educaţiei Naţionale - un pas înainte pentru România, eveniment organizat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului sub patronajul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

PSD şi PNL au anunţat încă de săptămâna trecută că nu vor participa la această dezbatere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici