Boc nu are niciun "temei" pentru a confirma că în 2010 vor fi un milion de şomeri

Premierul în exerciţiu, Emil Boc, a declarat, joi seara, că nu are niciun "temei" pentru a confirma cifra avansată de secretarul de stat în Ministerul Muncii Mihai Şeitan privind nivelul şomajului în 2010, arătând că numărul de concedieri din sectorul public va fi influenţat de resursele financiare.

22 afișări
Imaginea articolului Boc nu are niciun "temei" pentru a confirma că în 2010 vor fi un milion de şomeri

Boc nu are niciun "temei" pentru a confirma că în 2010 vor fi un milion de şomeri (Imagine: Mediafax Foto)

"În funcţie de câţi bani vom avea, vom decide numărul de personal", a spus Boc, la Realitatea TV.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii Mihai Şeitan, fost consilier al premierului, a declarat, joi, la o dezbatere despre migraţie, că şomajul va ajunge în prima parte a anului 2010 la aproximativ 10 procente, ceea ce înseamnă că un milion de oameni activi vor rămâne fără un loc de muncă.

Rata şomajului a crescut în luna septembrie cu 0,3 puncte procentuale şi a atins 6,9%, numărul şomerilor înregistraţi fiind de peste 625.000, mai mare cu aproape 24.000 faţă de august.

Potrivit ANOFM, rata şomajului a ajuns în septembrie la 6,9%, faţă de 6,6% în august 2009 şi 3,9% în aceeaşi lună a anului trecut.

Numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă a fost de 625.140 de persoane, din care 276.444 femei. Din totalul şomerilor înregistraţi la nivel naţional, 341.941 sunt indemnizaţi şi 283.199 neindemnizaţi.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în urcare, de la 8,9% la 9,6%, estimarea privind nivelul şomajului din România în acest an.

Rata şomajului ar urma să urce la 10% în 2010, pentru ca în 2011 să coboare la 8,3%, potrivit datelor din raportul Fondului privind prima evaluare a acordului stand-by.

Fostul ministru al Muncii Paul Păcuraru declara, în urmă cu o săptămână, că în contextul în care criza economică, politică şi instituţională va continua, numărul şomerilor ar putea ajunge în 2010 la aproximativ un milion, "ceea ce ar fi enorm".

Paul Păcuraru a spus că dacă ritmul de creştere a ratei şomajului de 0,3 puncte procentuale înregistrat în ultimele luni se va păstra, la sfârşitul anului rata şomajului va fi de aproximativ opt la sută, ceea ce înseamnă că vor fi circa 750.000 de şomeri.

Atingerea unei rate a şomajului de opt la sută la sfârşitul acestui an a fost preconizată, în urmă cu două săptămâni, şi de directorul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Eugen Preda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici