Bodog: Părintele poate fi acuzat de rele tratamente, dacă un copil moare pentru că nu l-a vaccinat/ Dragnea: Am mari rezerve în a introduce o măsură obligatorie pentru vaccinare

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, joi, că legea vaccinării nu prevede sancţiuni pentru părinţi, ci o referire la rele tratamente aplicate copilului, afirmând că dacă un copil moare din cauza deciziei părintelui de a nu îl vaccina, acesta poate fi acuzat de rele tratamente.

492 afișări
Imaginea articolului Bodog: Părintele poate fi acuzat de rele tratamente, dacă un copil moare pentru că nu l-a vaccinat/ Dragnea: Am mari rezerve în a introduce o măsură obligatorie pentru vaccinare

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii: Părintele poate fi acuzat de rele tratamente, dacă un copil moare pentru că nu l-a vaccinat (Imagine: Alexandru Dobre/ Mediafax Arhiva Foto)

"Fac precizarea din start că în această lege nu au fost prevăzute sancţiuni. Singurul lucru care este prevăzut în această lege este o referire la rele tratamente aplicate copilului. Această prevedere există în lege la momentul de faţă, nu este prevăzută în legea vaccinării, ci este prevăzută în lege. Eu cred că dacă un copil moare din cauza decizie părintelui de a nu-l vaccina eu cred că părintele respectiv poate fi acuzat de rele tratamente aplicate copilului. Aceasta este situaţia la care se referă legea vaccinării. Dacă va fi nevoie să clarificăm acest aspect îl vom clarifica", a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, la Conferinţa "Vaccinarea: o problemă de sănătate publică. Copii, dincolo de cifre".

Ministrul Sănătăţii a susţinut că legea nu prevede sancţiuni pentru părinţi, ci sancţiuni pentru stat.

"Această lege nu prevede sancţiuni pentru părinţi. Această lege prevede sancţiuni pentru stat, prevede sancţiuni pentru minister, prevede sancţiuni pentru toate lumea de sus până jos şi cred că este important acest lucru şi cred că programul de vaccinare al statului trebuie să cuprindă atât aprovizionarea cât şi educarea părinţilor şi aceste grupuri de lucru care sunt prevăzute în lege, grupurile tehnice, au această menire a de a explica părinţilor, de a face chiar acţiuni de mediere în situaţie în care părinţii refuză vaccinarea", a spus ministrul Sănătăţii.

Florian Bodog a afirmat că un medic sau un părinte responsabil nu poate să spună că vaccinarea dăunează copilului indiferent care este statutul social al acestuia.

"Există situaţii în care vaccinarea este contraindicată din punct de vedere medical şi aceste situaţii sunt descrise în lege", a precizat ministrul Sănătăţii, afirmând că proiectul de lege pus în dezbatere publică a fost realizat de specialişti şi corespunde realităţilor actuale.

Florian Bodog a afirmat că atunci când legea vaccinării va ieşi din Parlament, toate stocurile de vaccinuri vor fi asigurate.

Dragnea: Am mari rezerve în a introduce o măsură obligatorie pentru vaccinare

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, întrebat fiind dacă susţine vaccinarea obligatorie a copiilor, că are mari rezerve în a introduce o măsură obligatorie.

”Eu am foarte mari rezerve pentru a obliga, pentru a fi o măsură obligatorie. Vă spun sincer, am foarte mari rezerve aici”, a declarat Liviu Dragnea, răspunzând la întrebarea dacă susţine vaccinarea obligatorie pentru copii.

Afirmaţia vine după ce ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, joi, că legea vaccinării nu prevede sancţiuni pentru părinţi, ci o referire la rele tratamente aplicate copilului, afirmând că dacă un copil moare din cauza deciziei părintelui de a nu îl vaccina, acesta poate fi acuzat de rele tratamente.

Şi premierul Sorin Grindeanu a făcut referire la legea vaccinării, dând exemplu propria familie şi pe cei doi copii, de şase, respectiv trei ani, pe care a ales să îi vaccineze.

Premierul a cerut însă asigurarea stocului înainte de a fi luată orice măsură.

”Înainte de a gândi campanii de informare sau obligativităţi în legătură cu vaccinarea, trebuie să ne asigurăm că acele vaccinuri există şi sunt disponibile pe piaţă. Pentru că altfel, riscăm să ajungem într-o situaţie ridicolă în care impunem sancţiuni, dar nu avem stocuri! Sunt 100% hotărât să rezolv această problemă odată pentru totdeauna! Este o situaţie care nu mai poate fi tolerată sau acceptată. Este inadmisibil ca în România să existe an de an crize multiple din cauza lipsei repetate a vaccinurilor. Este inadmisibil pentru că această situaţie a adus suferinţă acelor familii ai căror copii au murit de rujeolă. Nu există nicio scuză pentru aceste drame. Sau pentru faptul că am ajuns să raportăm situaţii în care pe anumite tipuri de vaccinuri doar 1 din 2 copii mai este imunizat”, a declarat Sorin Grindeanu.

Legea vaccinării se află în dezbatere publică până în data de 20 mai.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici