Boldea a cerut ca şedinţa de judecată să fie secretă, ICCJ a respins solicitarea

Deputatul Mihai Boldea a cerut, luni, ca recursul privind arestarea sa preventivă să se judece în şedinţă secretă, întrucât publicitatea acesteia îi va aduce atingere vieţii intime şi demnităţii, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins solicitarea politicianului.

173 afișări
Imaginea articolului Boldea a cerut ca şedinţa de judecată să fie secretă, ICCJ a respins solicitarea

Mihail Boldea (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax foto)

De altfel, procedura este ca şedinţa de fond, până la luarea măsurii arestării preventive, să fie judecată în şedinţă secretă, în timp ce recursul este dezbătut în şedinţă publică.

Luni, completul de cinci judecători al instanţei supreme judecă recursul lui Mihail Boldea - adus în ţară în 27 martie din Kenya la scurt timp după ce acuzaţi în acelaşi dosar au fost reţinuţi de procurorii DIICOT - faţă de arestarea lui preventivă pentru 30 de zile.

În 22 martie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Mihail Boldea, pentru 30 de zile, judecătorii instanţei supreme admiţând propunerea procurorilor DIICOT, care au invocat printre temeiuri şi faptul că parlamentarul se sustrage urmăririi penale.

Deputatul Mihail Boldea a fost adus în 27 martie, mandatul de arestare preventivă emis în 22 martie fiind confirmat de instanţa supremă.

Decizia instanţei supreme de arestare preventivă a deputatului Mihail Boldea a fost contestată cu recurs, care se judecă luni la completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Potrivit procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), sunt date şi indicii rezonabile în legătură cu participaţia penală a deputatului Mihail Boldea, în perioada 2006 - 2011, în obţinerea unor importante foloase materiale, injuste, prin inducerea în eroare a unor persoane, cu ocazia încheierii unor contracte de vânzare-cumpărare ale unor imobile, ascunzând situaţia juridică reală a acestora ori existenţei unor convenţii comerciale în ceea ce priveşte bunurile.

Pentru obţinerea foloaselor materiale injuste, în perioada 2006 - 2008, deputatul Boldea ar fi constituit un grup infracţional organizat împreună cu Mihaela Cristina Bolboceanu - avocat în cadrul Baroului Galaţi, Aurica Maria Luchiniuc - membru în cadrul Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Galaţi şi fost subprefect al judeţului Galaţi, Elena Petrea - secretar în cadrul Cabinetului Individual de Avocatură "Boldea Mihail" şi Tănase Petrică.

Potrivit DIICOT, în acest caz Mihail Boldea este cercetat pentru că ar fi determinat alte persoane să falsifice o serie de documente oficiale, respectiv patru hotărâri, patru expertize judiciare, adrese ca fiind emise de Primăria municipiului Galaţi, de la Arhivele Naţionale - Direcţia Judeţeană Galaţi sau de la Trezoreria municipiului Galaţi. Ulterior, aceste documente au fost folosite în faţa instanţelor de judecată ori a altor instituţii şi autorităţi în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a dreptului de proprietate asupra unui număr de nouă imobile din municipiul Galaţi.

Astfel, ar fi fost atestate fapte sau împrejurări necorespunzătoare cu adevărul, respectiv s-au pronunţat hotărâri judecătoreşti ori s-au efectuat menţiuni în registrele Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi.

În 16 martie, Boldea a fost la DIICOT, unde s-a prevalat de dreptul la tăcere, a doua zi el plecând din România cu maşina până în Turcia, de unde a luat un avion către Kenya.

În 20 martie, Camera Deputaţilor a decis ridicarea imunităţii lui Boldea, fiind emis apoi un mandat de arestare şi percheziţie în cazul deputatului, după care a fost dat în urmărire internaţională.

În 28 martie, instanţa supremă a respins recursurile celor şase arestaţi în dosarul de înşelăciune şi constituire a unui grup infracţional care a produs un prejudiciu de peste un milion de euro şi în care este cercetat şi deputatul Mihail Boldea.

Totodată, judecătorii au admis în parte recursul procurorilor DIICOT Galaţi şi au decis arestarea preventivă doar a fostului arbitru la Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Galaţi, Aurica Maria Luchiniuc. Instanţa a dispus ca avocata Mihaela Bolboceanu să fie cercetată în stare de libertate, aşa cum a dispus Curtea de Apel Galaţi. Decizia instanţei supreme este definitivă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici