Bolnavii vor finanţa cabinetul medicului de familie prin coplată

Bolnavii vor fi obligaţi să finanţeze cabinetele medicilor de familie prin coplată şi banii daţi pentru consultaţia fără programare, prin noul contract-cadru pe 2010, iar problemele importante din sistem sunt lăsate deoparte, a declarat, joi, preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.

36 afișări
Imaginea articolului Bolnavii vor finanţa cabinetul medicului de familie prin coplată

Bolnavii vor finanţa cabinetul medicului de familie prin coplată (Imagine: Mediafax Foto)

"Unii medici s-au bucurat pentru coplată şi plata fără programare. Dar, din păcate, autorităţile lasă deoparte ceea ce este important în sistem, iar pacienţii vor fi obligaţi să finanţeze cabinetele medicilor de familie prin coplată şi banii daţi dacă vor fi consultaţi fără programare", a subliniat preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

Vasile Astărăstoae a arătat că autorităţile au limitat la 20 numărul de consultaţii pe zi, transferând astfel finanaţarea cabinetului în sarcina bolnavilor.

"Dacă până acum, medicii puteau face câte consultaţii erau necesare într-o zi, acum trebuie să facă 20, iar diferenţa de bani va fi suportată de către bolnavi", a adăugat preşedintele CMR

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, introducerea tichetului de sănătate ar fi o idee bună, dar numai coroborată cu soluţii pentru protejarea pacientului.

"Fără aceste acte pentru protecţia pacientului, punctul de vedere al CMR pe coplată este negativ. Statul are obligaţia de a scădea mortalitate şi morbiditatea. Dar, din păcate, bugetul ministerelor este constituit pe forţa miniştrilor şi nu pe priorităţi. În sistem sunt bani, dar trebuie dirijaţi spre ceea ce este prioritar", a susţinut preşedintele CMR.

Potrivit profesorului Vasile Astărăstoae, priorităţile Guvernului pentru Iaşi vizează dezvoltarea şi reamenajarea râului Buhui pentru dezvoltarea transportului.

"Este firesc. Iaşi are o mare industie în plin avânt şi avem nevoie să dezvoltăm transportul naval. Eu vreau turism medical în Iaşi şi spitale echipate", a mai spus preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici