BOR acuză CNSAS că este părtinitor în evaluarea activităţii clericilor

Sfântul Sinod al BOR se declară nemulţumit de activitatea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), considerând că, în starea şi structura actuală, nu poate să evalueze în mod nepărtinitor şi nepartinic activitatea clericilor ortodocşi din perioada comunistă.

1 afișare
Imaginea articolului BOR acuză CNSAS că este părtinitor în evaluarea activităţii clericilor

BOR acuză CNSAS că este părtinitor în evaluarea activităţii clericilor

Episcopul vicar patriarhal Vincenţiu Ploieşteanu, care a făcut, marţi, o declaraţie privind evaluarea activităţii pastorale a ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române din perioada regimului comunist, în cadrul lucrărilor Sfântului Sinod, care se desfăşoară începând de luni, sub conducerea Patriarhului Daniel, că verdictele de poliţie politică sunt, în majoritatea cazurilor, interpretabile.

Potrivit episcopului Vincenţiu Ploieşteanul, Sfântul Sinod apreciază activitatea unor membri ai colegiului ca fiind "în vădită contradicţie cu legea şi principiile deontologice ale statutului de membru în Colegiu", şi reproşează instituţiei "metoda defectuoasă de lucru privind activitatea unor clerici ortodocşi din perioada dictaturii comuniste".

"Potrivit legislaţiei în vigoare, deciziile luate de Colegiul CNSAS trebuie anunţate în scris persoanelor interesate, adică atât celui care a cerut verificarea, cât şi celui care a primit verdictul, şi nu făcute publice prin scurgere de informaţii către presă. În plus, unii ierarhi ortodocşi au fost ameninţaţi prin presă, înainte de a se pronunţa verdictul, într-un limbaj umilitor, în mod curios, similar cu cel al anchetatorilor de la securitatea de altădată. Până în prezent, nu avem cunoştinţă de rezultatul vreunei anchete asupra acestor cazuri de indisciplină internă, nici de la CNSAS, nici de la Comisia parlamentară care se ocupă de controlul activităţii CNSAS, situaţie care pune sub semnul întrebării credibilitatea acestei instituţii", a precizat episcopul.

Ierarhul a mai spus că Biserica a fost, în timpul dictaturii comuniste, singura instituţie care nu s-a identificat cu ideologia ateistă de stat.

"Întrucât nu ţine cont de contextul extrem de ostil în care Biserica a supravieţuit şi nu poate înţelege umilirea şi şantajul la care au fost supuşi clericii ortodocşi în timpul dictaturii comuniste, Colegiul CNSAS, prin verdictele sale sumare, pripite şi tendenţioase, nu poate, în starea şi structura actuală, să evalueze în mod nepărtinitor, nepartinic şi obiectiv activitatea clericilor ortodocşi din timpul dictaturii comuniste", a explicat Vincenţiu Ploieşeanul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici