BOR nu a făcut nicio reclamaţie privind operaţia patriarhului Teoctist

Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu a făcut nicio reclamaţie privind operaţia la care a fost supus patriarhul Teoctist şi a refuzat autopsia, a anunţat joi, Gheorghe Borcean, preşedintele Comisiei de jurisdicţie profesională din Colegiul Medicilor din România (CMR).

8 afișări
Imaginea articolului BOR nu a făcut nicio reclamaţie privind operaţia patriarhului Teoctist

BOR nu a făcut nicio reclamaţie privind operaţia patriarhului Teoctist

Patriarhul Teoctist a murit în urma unei intervenţii chirurgicale pentru un adenom de prostată. Profesorul Ionel Sinescu şi Dan Tulbure nu sunt vinovaţi de decesul patriarhului Teoctist, a mai spus Borcean.

"Toate procedurile au fost executate corect, iar patriarhul a beneficiat de cele mai bune îngrijiri în clinica Fundeni. Nicăieri nu ar fi putut fi tratat mai bine. Din nefericire, deznodământul a fost trist. Dar acest deznodământ a fost asumat de patriarh atunci când a cerut să fie operat şi a ştiut riscurile acestei intervenţii. Chiar şi medicii au avut curajul să asume o intervenţie al cărei deznodământ putea fi, aşa cum s-a întâmplat, fatal. După deces, nimeni nu a pus la îndoieală probitatea medicilor, în afara doctorului curant al patriarhului. Acesta nu şi-a reclamat colegii la Colegiul Medicilor, aşa cum ar fi fost deonologic şi etic, ci în presă. Atunci, Colegiul Medicilor Bucureşti (CMB) s-a văzut nevoit să se autosesizeze şi să declanşeze propria anchetă vizând acest caz", a spus Gheorghe Borceanu .

BOR - singura instiuţie care putea să ceară o anchetă privind cauzele decesuri Prea Fericitului Teoctist - nu a formulat nicio plângere.

"Nu au fost plângeri, şi acest lucru ni s-a spus explicit de către BOR. Nu au fost formulate plângeri în legătură cu actul medical sau cu oricare comportament în jurul acestuia care ar fi stârnit suspiciunea unei neconformităţi", a precizat Borcean.

Preşedintele Comisiei de jurisdicţie profesională din CMR a precizat că din discuţia cu Patriarhia a aflat că anumite canoane interzic ca de trupurile defuncţilor înalţilor ierarhi care au fost sfinţite prin slujbă ierarhic să se atingă cineva.

"Doar călugării îl mai pot atinge, de aici decizia de a nu face autopsie. De asemenea, în numele BOR s-a cerut eliberarea cadavrului fără autopsie. Din dosar şi analizele pe care le-am cerut este vorba despre un pacient nonagenar, care avea o suferinţă cardiacă compensată până la un anumit moment, dar care se putea decompensa oricând, cu atât mai mult în cadrul intervenţiei. Pe de altă parte, Patriarhul ştia, toţi cei din jurul lui ştiau că numai o intervenţie chirurgicală radicală putea să-i fie de folos", a mai spus preşedintele Comisiei de jurisdicţie profesională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici