BOR va respecta legea privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii

Biserica Ortodoxă Română va respecta legea privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii în forma în care va fi adoptată de Parlament, aşa cum a făcut şi până acum şi speră că orice acţiune va fi făcută în spiritul adevărului, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

52 afișări
Imaginea articolului BOR va respecta legea privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii

BOR va respecta legea privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii (Imagine: Mediafax Foto)

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un amendament al deputatului PSD Eugen Nicolicea, prin care ierarhii şi şefii cultelor religioase recunoscute de lege, până la nivel de preot inclusiv, precum şi asimilaţii lor de la parohiile din ţară şi din străinătate, să fie exceptaţi de la verificările operate de CNSAS, în baza dreptului de acces la informaţii de interes public.

Purtătorul de cuvât al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că iniţiativa privind exceptarea ierarhilor de la verificarea de către CNSAS aparţine Parlamentului, şi nu BOR.

"Aş vrea să amintesc faptul că în 1997, Sfântul Sinod al BOR declara public că nu se opune deconspirării dosarelor ierarhilor bisericii aflate în arhivele Securităţii, dar cere ca acest lucru să fie făcut în spiritul adevărului. BOR va respecta legea care va fi adoptată de către Parlament aşa cum a făcut şi până acum. Probabil că iniţiatorii acestui proiect de modificare a legii au avut în vedere faptul că multe alte categorii profesionale nu sunt prevăzute în acest act normativ", a adăugat părintele Stoica.

În plus, BOR are propriile criterii de evaluare a atitudinii clericilor în perioada comunistă, a mai spus purtătorul de cuvânt. "Una este ca preotul să fi cedat presiunilor pentru a salva viaţa unei comunităţi şi alta să fi cedat pentru foloase personale", precizat preotul Constantin Stoica.

CNSAS a verificat deja 80 la sută din totalul clericilor, potrivit propriilor statistici. De asemenea, din cei 60 de ierarhi verificaţi, 53 au primit vedict de necolaborarea cu securitatea , iar cinci sunt în investigaţii.

Amendamentul, depus la Legea pentru aprobarea OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, a fost adoptat cu nouă voturi "pentru" (PSD şi PC) şi şase voturi "împotrivă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici