Borbely: Voi spune mai multe când voi avea acces la dosar şi voi şti despre ce este vorba

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că a aflat din presă că DNA a cerut declanşarea procedurilor pentru începerea urmăririi penale în cazul său, susţinând că va spune mai multe atunci când va avea acces la dosar şi va şti despre ce este vorba.

199 afișări
Imaginea articolului Borbely: Voi spune mai multe când voi avea acces la dosar şi voi şti despre ce este vorba

Laszlo Borbely (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Borbely a spus că el este cel care a convocat această conferinţă de presă, menţionând că a aflat din presă că DNA a cerut declanşarea procedurilor pentru începerea urmăririi penale în cazul său şi că ar exista un dosar în care este acuzat.

"Aşa este soarta, în iulie tot la Cluj ne-am întâlnit şi am spus şi atunci acelaşi lucru, că am aflat din presă. Vă voi spune mai multe când voi avea acces la acest dosar şi când voi şti despre ce este vorba", a declarat Borbely.

Potrivit ministrului Mediului, "justiţia trebuie să îşi facă datoria, pentru că ar fi foarte rău dacă am fi într-un stat în care justiţia nu e independentă".

"Justiţia în România este independentă. Era bine să ştiu înainte, nu să aflu din presă", a spus Borbely.

La finalul conferinţei, întrebat dacă va da curs invitaţiei premierului de a se întâlni la Guvern, în cursul serii, Borbely a răspuns: "Am vorbit cu primul-ministru şi sigur o să mă întâlnesc azi (miercuri -n.r.) sau mâine (joi - n.r.) cu dânsul".

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu l-a convocat pentru miercuri seara, la Palatul Victoria, pe ministrul Mediului, Laszlo Borbely, pentru a avea o discuţie referitoare la acuzaţiile DNA, a declarat agenţiei MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

DNA a sesizat procurorul general să solicite Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penale faţă de Borbely Laszlo, deputat şi ministru al Mediului, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere, în formă continuată.

Solicitarea a fost făcută în conformitate cu dispoziţiile articolului 109 alineatul 2 din Constituţie, articolului 12 şi articolului 19 din Legea 115/1999 republicată privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale deciziilor Curţii Constituţionale nr. 665/5 iulie 2007 şi nr. 270/10 martie 2008, a precizat DNA.

Procurorul general al României a înaintat, miercuri, ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, sesizarea procurorilor anticorupţie privindu-l pe ministrul mediului Laszlo Borbely, cercetat pentru două fapte de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere.

Potrivit articolului 109 din Constituţie, Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate.

"Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", potrivit alineatului 2 al articolului 109 din Constituţie.

Urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor se efectuează, după caz, de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau de către Direcţia Naţională Anticorupţie, potrivit Legii 115/1999 republicată privind responsabilitatea ministerială.

În iulie 2011, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declara, înainte de a intra la o şedinţă a Consiliului Permanent al UDMR, care se desfăşura la Cluj-Napoca, faptul că ştia despre dosarul DNA în care a fost invocat numele său tot atât cât ştia şi presa şi că ministerul pe care îl conduce nu face niciun fel de discriminări faţă de cei cu care sunt încheiate contracte.

Atunci, procurorii DNA făcuseră o percheziţie într-un imobil care ar aparţine unei rude a ministrului Laszlo Borbely, în dosarul în care se fac cercetări privind un presupus trafic de influenţă privind atribuirea unor contracte de lucrări ale Administraţiei Naţionale "Apele Române" către o firmă din Negreşti Oaş. Ministrul Mediului Laszlo Borbely ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea acestui apartament, în schimbul influenţei sale în atribuirea contractelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici