Bordea:Instanţelor din România le lipsesc o mie de grefieri şi sunt vacante 242 posturi de judecător

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecător Adrian Bordea, a declarat, joi, la Suceava că instanţelor din România le lipsesc o mie de grefieri, iar în prezent sunt 242 de posturi vacante de judecători, situaţie determinată de pensionări masive înregistrate în ultima perioadă.

410 afișări
Imaginea articolului Bordea:Instanţelor din România le lipsesc o mie de grefieri şi sunt vacante 242 posturi de judecător

Bordea: Instanţelor din România le lipsesc o mie de grefieri şi sunt vacante 242 posturi de judecător (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Bordea a spus, într-o conferinţă de presă, că, în prezent, sunt 242 de posturi vacante de judecători, iar aceste vacanţe, cel puţin în ultima perioadă, s-au datorat unor pensionări masive.

El a mai spus că în ceea ce priveşte funcţiile de grefier, potrivit unui proiect şi unei recomandări făcute de Banca Mondială, instanţelor de judecată le lipsesc la acest moment o mie de grefieri, iar în acest context, CSM împreună cu Ministerul Justiţiei, a încercat, în etape, să reducă deficitul de personal auxiliar.

Preşedintele CSM a precizat că o primă măsură a fost luată începând cu luna septembrie 2013 când 90 de posturi de grefier au fost scoase la concurs pentru Şcoala Naţională de Grefieri, arătând că la finalizarea stagiului de pregătire, respectiv în luna martie, cei 90 de grefieri vor fi distribuiţi instanţelor de judecată.

Bordea a menţionat că o a doua etapă va urma la sfârşitul lunii martie, când un nou eşalon de grefieri va fi şcolarizat la Şcoala Naţională de Grefieri.

"Sperăm să fie 90, însă se pare că eforturile bugetare nu ar permite un număr atât de mare, aşa încât, dacă vor fi 60 sau 70, tot am avea un câştig", a spus Bordea.

El a mai declarat că pe raza Curţii de Apel Bucureşti au fost suplimentate 50 de posturi de grefieri şi judecători, unele fiind repartizate Tribunalului Comercial Bucureşti, care ar urma să funcţioneze din toamna acestui an, iar altele au fost repartizate altor instanţe din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici