Braşov: Urşii care ajung pe străzi - prinşi, tranchilizaţi şi duşi în rezervaţie

Primarul Braşovului George Scripcaru a emis, vineri, o dispoziţie prin care cei 13 urşi şi puii acestora care trăiesc în pădurile din zona municipiului să fie scoşi din fondul de vânătoare şi să fie trataţi ca animale fără stăpân aflate pe domeniul public, adică să fie prinşi şi duşi în rezervaţie.

838 afișări
Imaginea articolului Braşov: Urşii care ajung pe străzi - prinşi, tranchilizaţi şi duşi în rezervaţie

Braşov: Urşii care ajung pe străzi - prinşi, tranchilizaţi şi duşi în rezervaţie (Imagine: Mediafax Foto)

Vineri, a avut loc o întrunire a reprezentanţilor Primăriei Braşov cu cei ai Serviciului public de gestionare a animalelor fără stăpân, ai Rezervaţiei Piatra Craiului, ai Poliţiei Comunitare, ai Jandarmeriei, ai Asociaţiei Vânătorilor şi Serviciului Urban, transmite corespondentul MEDIAFAX.

George Scripcaru le-a cerut reprezentanţilor acestor servicii să prindă toţii urşii care vor fi depistaţi pe străzile din Braşov, să-i tranchilizeze şi să-i ducă în rezervaţia Piatra Craiului.

Vânătorii au invocat o lege care protejează urşii şi Tratatul de la Berna, la care România a aderat, însă primarul a spus că pe străzile din Braşov cetăţeanul are prioritate, iar în pădure este invers, ursul are prioritate.

La întrunire a fost prezentă şi Christina Lapis, din partea Administraţiei Rezervaţia Piatra Craiului de la Zărneşti, care se întinde pe o suprafaţă de 80 de hectare împădurite în care au mai fost duşi 30 de urşi gunoieri de la Braşov. Aceasta a spus că nu va fi nicio problema dacă în rezervaţie vor fi aduse şi ursoaicele cu pui care ajung pe străzile din oraş.

Primarul a spus că i-au fost cerute măsuri în acest caz şi de către prefectul judeţului Braşov, Camelia Donţu, care joi seară s-a întâlnit cu o ursoaică cu un pui în spatele magazinul Star din centrul Braşovului.

Joi, o ursoaică şi puiul ei au ajuns la etajul al treilea al unei vile de pe strada Castelului din centrul oraşului Braşov.

Ursoaica, în vârstă de aproximativ trei ani, şi puiul ei, de maximum două luni, au stat în centrul Braşovului, pe strada Castelului, timp de trei zile.

Femela a ajuns, cel mai probabil duminică seară, la un container aflat la poalele Tâmpei, însoţită de puiul ei, care a rămas blocat într-o grădină împrejmuită de unde nu a mai putut ieşi. Specialiştii de la Serviciul de Protecţia şi Gestionarea Animalelor din cadrul Primăriei Braşov spun că femela ar fi putut fugi în pădurea de unde au venit, însă nu şi-a abandonat puiul, care nu a mai găsit ieşirea din grădină. Prin urmare, au trecut dintr-o grădină în alta până au ajuns în centrul Braşovului, pe strada Castelului, la doar câţiva metri de Prefectura Braşov, iar aici s-au adăpostit într-un coteţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici