Tudorel Toader pleacă de la Ministerul Justiţiei, după ce PSD i-a retras sprijinul/ UPDATE Dăncilă îi cere DEMISIA, Senatul suspendă votul la moţiune/ Eugen Nicolicea, propus înlocuitor

Liderii PSD au decis miercuri, în şedinţa CEx, retragerea sprijinului politic pentru ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, după şedinţa conducerii social-democraţilor. Decizia vine după criticile lui Dragnea adresate lui Toader privind realizarea ordonanţelor pentru modificarea codurilor penale şi contestaţia în anulare. După şedinţa Comitetului Exectutiv, PSD a convocat plenul la Senat pentru votul la moţiunea împotriva ministrului Justiţiei, însă votul a fost între timp amânat.

11410 afișări
Imaginea articolului Tudorel Toader pleacă de la Ministerul Justiţiei, după ce PSD i-a retras sprijinul/  UPDATE Dăncilă îi cere DEMISIA, Senatul suspendă votul la moţiune/ Eugen Nicolicea, propus înlocuitor

BREAKING: Liderii PSD i-au retras sprijinul politic lui Tudorel Toader/ UPDATE Eugen Nicolicea, propus ministru al Justiţiei

UPDATE Prima REACŢIE. Tudorel Toader, scurtă întrevedere cu Călin Popescu Tăriceanu după ce PSD i-a retras sprijinul politic

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va avea o întrevedere cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după anunţul că Partidul Social Democrat i-a retras spriijinul politic pentru funcţia de ministru al Justiţiei. Citeşte continuarea 

 

UPDATE Senatul amână pentru a patra oară moţiunea simplă împotriva lui Toader

Senatorii nu au mai dezbătut şi votat miercuri moţiunea simplă prin care Opoziţia îi cere demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, preşedintele de şedinţă, Claudiu Manda, anunţând că nu mai este îndeplinit cvorumul.

”Nu mai avem cvorum. Declar şedinţa închisă”, a anunţat preşedintele de şedinţă a Senatului, Claudiu Manda.

La şedinţa de plen în care trebuia să se discute moţiunea simplă a asistat şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

 

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a confirmat, miercuri, decizia luată în şedinţa PSD de retragere a sprijinului politic pentru Tudorel Toader, anunţând că a fost votată în şedinţă demiterea acestuia şi speră că decizia să fie dublată de demisie.

"În cadrul CEx de astăzi s-au luat decizii referitor la cele două colege care candidează pentru PE, Plumb şi Intotero şi un vot, decizie referitor la dl Toader. În urma votului şi nemulţumirilor manifestate de colegi referitor la dl Toader, nemulţumiri care au avut în vedere la acte normative, dar şi aspecte în spaţiul public care nu au fost urmate de o decizie s-a votat şi adoptat demiterea dl Toader. Eu sper să fie dublată şi de o demisie. Voi avea o discuţie şi cu dl Toader, de aceea am făcut referire la demisie", a declarat Viorica Dăncilă.

Liderii PSD au decis miercuri, în şedinţa CEx, retragerea sprijinului politic pentru ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, după şedinţa conducerii social-democraţilor.

Social democraţii au fost nemulţumiţi de faptul că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a făcut posibilă aplicarea articolelor din codurile penale care au fost considerate constituţionale.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că îl va suna pe preşedintele Klaus Iohannis şi speră ca acesta să înţeleagă că este vorba despre o decizie politică în ceea ce priveşte portofoliul de la Ministerul Justiţiei.

Cine este Eugen Nicolicea, propus de PSD la şefia Ministerului Justiţiei

De ce pleacă Toader din funcţia de ministru al Justiţiei. Dragnea enumeră nemulţumirile

PSD ar putea merge pe varianta restructurării Guvernului pentru a-l ocoli pe Iohannis

 

UPDATE: Deputatul Eugen Nicolicea este propunerea la ministerul Justiţie în locul lui Tudorel Toader, după ce PSD a decis să îi retragă sprijinul politic

Întrebat dacă alegerea lui Eugen Nicolicea este o variantă bună, Dumitru Buzatu a declarat: "Nu ştiu, domnul Iohannis va face ce va dori. Nu e vorba dacă mi se pare mie (o variantă bună -n.r.), este vorba de un vot majoritar care a fost dat pentru această propunere (a lui Eugen Nicolicea -n.r.) şi evident eu trebuie să respect acest vot".

Liderii PSD au decis miercuri, în şedinţa CEx, retragerea sprijinului politic pentru ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, după şedinţa conducerii social-democraţilor.

Social democraţii au fost nemulţuiţi de faptul că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a făcut posibilă aplicarea articolelor din codurile penale care au fost considerate constituţionale.

 

Retragerea sprijinului politic 

”S-a votat”, a spus Ecaterina Andronescu după şedinţa conducerii social-democraţilor.

Ea a fost întrebată dacă i-a fost retras sprijinul politic ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Informaţia a fost confirmată şi de preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan.

”E decizia Comitetului Executiv şi nu am ce să comentez. Sunt convins că (preşedintele Klaus Iohannis - n.r.) va încălca din nou Constituţia (şi nu va semna decretele de revocare/numire - n.r.)”, a spus Oprişan.

Tudorel Toader a declarat zilele trecute că nu îl cuprind emoţiile în privinţa votului pe moţiunea adresată acestuia deoarece nu are de ce şi că va rămâne în funcţie până când în Monitorul Oficial va apărea cu nume şi prenume alt ministru.

Declaraţii înainte de şedinţa PSD

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri, înaintea şedinţei CEx al PSD, că o eventuală remaniere a ministrului Justiţiei va fi decisă de conducerea partidului, fiind un guvern politic şi că ”e normal” să discute acest lucru cu colegii săi de partid.

”Suntem un guvern politic, vom decide în CEx. Sunt preşedintele executiv al Partidului Social Democrat, e normal să discut cu colegii de partid”, a declarat Viorica Dăncilă înaintea şedinţei CEx întrbată dacă Tudorel Toader va fi remaniat.

La rândul său, Liviu Dragnea a precizat că la şedinţa CEx au fost invitaţi doar membrii partidului.

El a mai spus că nu a încercat să-l determine pe Tudorel Toader să demisioneze.

Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă au discutat în biroul liderului PSD din Camera Deputaţilor aproape o oră înaintea şedinţei CEx. Cei doi au ajuns la şedinţă însoţiţi de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, înainte de CEx PSD în care s-ar putea vota remanierea lui Tudorel Toader, că nu a fost întrebată de colaborarea sa cu ministrul Justiţiei, însă au fost anumite momente în care „lucrurile nu au fost cum trebuie”. 

„Nu am fost întrebată (de cum colaborează cu Toader, n.r). Este foarte adevărat că au fost aceste reproşuri (pentru că întârzie anumite proiecte de legi, n.r.) nu aş vrea să le comentez, nu am fost întrebată. (...) Au fost anumite momente în care lucrurile poate nu au mers aşa cum trebuie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, înainte de CEx PSD, la Parlament.

Declaraţiile vin înainte de CEx PSD, unde s-ar putea vota remanierea lui Tudorel Toader.

Oprişan, despre OUG pe Coduri: Ministerul Justiţiei şi guvernul aveau o imensă responsabilitate

Marian Oprişan a declarat, înainte de şedinţa CEx PSD în care se dezbate situaţia lui Tudorel Toader, că Executivul şi Ministerul Justiţiei aveau o mare responsabilitate să pună în acord decizia CCR, iar articolele constituţionale să intre în vigoare în 45 de zile.

"Astăzi va fi o discuţie serioasă. Părerea mea e că ce a decis CCR, pe constituţionalitatea articolelor de lege din coduri, trebuiau să intre în vigoare în 45 de zile. Nu au intrat. Ministerul Justiţiei şi guvernul aveau o imensă responsabilitate să pună în acord", a declarat Marian Oprişan, înainte de şedinţa CEX.

"Din punctul meu de vedere, da (n.r.: să plece ministrul Justiţiei)", a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Ecaterina Andronescu, despre Toader: Îl văd ca profesor şi profesionist

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, a avut cuvinte de laudă despre Tudorel Toader, înainte de a intra în şedinţa CEx PSD unde se decide dacă va mai fi menţinut la Ministerul Justiţiei, spunând că îl vede precum un profesionist.

"Sunt situaţiile legate de doamna Rovana plumb şi Intotero, care sunt pe liste şi care teoretic pleacă', a spus ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Întrebată de Tudorel Toder şi activitatea sa, Andronescu a răspuns: "Eu mă uit la programul de învăţământ şi sunt atât de copleşită. Eu pe dl. ministru l-am văzut cu ochi de profesor ca profesor şi un profesionist".

Marian Oprişan şi Lia Olguţa Vasilescu l-au criticat însă pe Toader pentru că nu a făcut posibilă aplicarea articolelor declarate constituţionale din codurile penale.

Comitetul Executiv al PSD se reuneşte miercuri la Parlament, printre temele de discuţie ale social-democraţilor ar putea fi remanierea guvernamentală, cât şi calea de acţiune cu privire la Tudorel Toader.

Buzatu: I se poate da o notă bună lui Toader. Nu se fac schimbări majore în preajma alegerilor

Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat miercuri, înaintea şedinţei CEx, referindu-se la remanierea lui Tudorel Toasder, că în preajma alegerilor nu se iau decizii care să bulverseze viaţa politică şi că, chiar dacă activitatea acestuia a fost uneori criticată, i se poate da o notă bună.

”Necesitatea asta (a remanierii guvernamentale - n.r.) trebuie să derive dintr-o analiză destul de serioasă, pentru că ne aflăm în preajma alegerilor şi nu se fac schimbări majore la nivelul guvernelor, a majorităţii majoritare, nu se iau decizii care să bulverseze viaţa politică. Vom vedea ce doresc colegii noştri, vom vedea ce se întâmplă şi cu cei doi miniştri care candidează la europarlamentare şi în funcţie de votul majoritar se va decide”, a declarat Dumitru Buzatu.

El a evitat să spună ce i se reproşează lui Tudorel Toader.

”Dl. Toader are mult mai înaltă competenţă decât mine. Sunt colegi în partid a căror competenţă o depăşeşte pe a domnului Toader şi l-au criticat. Nu am fost în Executiv şi nu l-am cunoscut pe dl ministru Toader, deşi cred că suntem cam de aceeaşi vârstă. Cred că e un profesionist bun, are un prestigiu ridicat în lumea universitară şi evident chiar dacă activitatea domniiei sale în anumite circumstanţe nu a fost chiar cea dorită de toţi colegii, eu cred că i se poate da o notă bună”, a mai spus Buzatu.

De asemenea, vicepreşedintele PSD Paul Stănescu a precizat că politica penală o face majoritatea parlamentară, iar Guvernul o pune în aplicare.

 


 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici