Bucureştenii pot câştiga premii predând deşeuri electrice şi de baterii, în campania Ecobanca

Bucureştenii pot participa, începând din această săptămână, în următoarele trei luni, la o nouă campanie Ecobanca, prin care, predând electronice, electrocasnice, baterii şi acumulatori vechi, acumulează puncte pe baza cărora vor fi premiaţi cu aparatură nouă.

236 afișări
Imaginea articolului Bucureştenii pot câştiga premii predând deşeuri electrice şi de baterii, în campania Ecobanca

Bucureştenii pot câştiga premii predând deşeuri electrice şi de baterii, în campania Ecobanca (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Campania, implementată de Asociaţia Environ, în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Primăria Capitalei, şi aflată la cea de-a doua ediţie, îşi propune să încurajeze colectarea separată a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) şi a deşeurilor de baterii şi acumulatori (DBA).

În acest scop, din această săptămână, pentru următoarele trei luni, vor fi amplasate în Capitală şase rulote unde cetăţenii vor putea preda aceste deşeuri. Spre sfârşitul săptămânii patru dintre aceste puncte de colectare se vor regăsi la intrarea Charles de Gaule a Parcului Herăstrău, în Parcul Carol, Parcul Tineretului şi respectiv în Parcul Circului, urmând să fie anunţate locurile de amplasare ale celorlaltor două puncte. Traseul punctelor de colectare Ecobanca în cele trei luni va fi anunţat pe site-ul campaniei - www.ecobanca.ro.

Pentru echipamentele uzate de mari dimensiuni (cu greutăţi care depăşesc 20 kg), participanţii pot solicita ridicarea acestor de la domiciliu la numărul de telefon 031 827 0000, la adresa de e-mail concurs@ecobanca.ro sau la punctele de colectare mobile.

În schimbul echipamentelor şi bateriilor uzate predate, cetăţenii vor primi puncte, care se adună pe un card pe care îl primeşte fiecare participant la campanie în momentul înscrierii.

Fiecare participant care a acumulat pe card un număr suficient de puncte are dreptul să îşi aleagă, la finalul campaniei (15 septembrie), un singur produs din cele oferite ca premiu.

Numărul de puncte acordat pentru fiecare DEEE predat este prezentat pe site-ul campaniei, în regulament. Cel mai mare punctaj - 35 de puncte - se acordă la predarea unui frigider, congelator sau unei maşini de apălat.

Pentru cel mai mic premiu - un aparat foto - este nevoie de 300 de puncte, iar pentru cel mai mare - o combină frigorifică - de 1.500 de puncte.

Preşedintele Asociaţiei Environ, Andrei Orban, a arătat, la conferinţa de lansare a campaniei, că aceste deşeuri - DEEE-urile şi DBA-urile -, deşi nu au o mare pondere canititativ, reprezentând doar 10 la sută din întreaga cantitate de deşeuri generată de poplaţie anual, sunt în schimb foarte poluante.

La rândul său, ministrul Mediului Attila Korodi a apreciat că numai o şesime din echipamentele electronice şi electrocasnice, bateriile şi acumulatorii puşi pe piaţă sunt colectaţi separat după ce se uzează, restul poluând acolo unde sunt depozitaţi neconform.

Anul trecut, Asociaţia Environ a organizat prima ediţie a campaniei Ecobanca, cu patru puncte de colectare mobile care au funcţionat în perioada 1 iunie - 18 septembrie.

Însă, numărul cetăţenilor care au participat la campanie a fost de doar 1.000, aceştia depunând aproximativ 12 tone de DEEE şi DBA la punctele mobile de colectare amplasate în zone diferite ale oraşului.

În acest context, ministrul Attila Korodi a spus că ar trebui extinsă campania şi totodată ar trebui ca municipalitatea să asigure necesarul de puncte de colectare separată a DEEE şi DBA.

Autorităţile locale trebuie să asigure un punct de colectare a acestor tipuri de deşeuri la 50.000 de locuitori, astfel că, în Capitală, ar trebui să existe 40 astfel de puncte.

Până în prezent, municipalitatea a amplasat 27 de puncte de colectare selectivă a DEEE şi DBA, potrivit directorului Direcţiei utilităţi publice din Primăria Capitalei, Magdalena Iuga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici