Bucureştenii pot face examenul trichineloscopic asupra cărnii de porc la DSVSA şi în Piaţa Progresul

Autoritaţia Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Sigurnaţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că, în Capitală, se poate face examenul trichineloscopic asupra cărnii de porc la DSVSA Bucureşti şi în Piaţa Progresul, arătând că acesta este necesar pentru prevenirea cauzelor de îmbolnăvire.

10950 afișări
Imaginea articolului Bucureştenii pot face examenul trichineloscopic asupra cărnii de porc la DSVSA şi în Piaţa Progresul

Bucureştenii pot face examenul trichineloscopic asupra cărnii de porc la DSVSA şi în Piaţa Progresul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

ANSVSA arată că, până la sfârşitul lunii, în Capitală, examenul trichineloscopic poate fi făcut la DSVSA Bucureşti şi la laboratorul acesteia, în sectorul 3, şi în Piaţa Progresul, în sectorul 4.

"În cadrul LSVSA Bucureşti examenul pentru depistarea larvelor de Trichinella spp. se efectuează prin metoda digestiei artificiale, cost analiză: 53,32 lei (preţ cu TVA). Durata analizei: 3 ore/probă, durata emiterii buletinului de analiză: 24 - 48 ore, în funcţie de numărul de probe aflate în lucru. În locaţiile din Piaţa Progresul şi punctul deschis în cadrul DSVSA Bucureşti, tariful pentru determinarea Trichinella spp., prin trichineloscopie directă, este de 11,16 lei cu TVA", se precizează în comunicatul instituţiei.

Programul de lucru al LSVSA Bucureşti este între orele 8.30 - 15.30 (de luni, până vineri), iar al punctelor din Piaţa Progresul şi DSVSA Bucureşti este luni - vineri, între orele 9.00-18.30, iar sâmbăta şi duminica, între orele 9.00-16.00.

Examenul trichineloscopic se execută pe probe de carne, recoltate de la animalul sacrificat (pilierii diafragmatici, musculatura intercostală, musculatura de la baza limbii), mai spun reprezentanţii ANSVSA.

Totodată, ei atrag atenţia că pot fi sesizate abateri de la normele în vigoare, înregistrate pe teritoriul Municipiului Bucureşti, la numărul de telefon 021 348 05 65 sau CallCenter ANSVSA, apel gratuit, număr de telefon 0800 826 787.

Examinarea cărnii de porc pentru depistarea trichinelozei este obligatorie, iar cei care vând carne şi preparate neverificate, care pot pune în pericol sănătatea şi viaţa celor care o consumă, vor fi sancţionaţi cu amenzi de până la 2.000 de lei, atenţiona ANSVSA, într-un comunicat, la sfârşitul lunii noiembrie.

Pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare şi a infestării cu parazitul Trichinella, ANSVSA recomandă consumatorilor să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate de la persoane neautorizate, din locuri sau spaţii nesupravegheate sanitar-veterinar.

"Nu cumpăraţi carne proaspătă decât din unităţi autorizate, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă", spun reprezentaţii ANSVSA.

Totodată, ei atrag atenţia că sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute poate avea consecinţe grave.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici