Bucureşti: Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, în grevă japoneză

Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar din Capitală afiliate Federaţiei Educaţiei Naţionale, Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţiei „Spiru Haret" au intrat, joi, în grevă japoneză, în semn de protest faţă de decizia Guvernului de a suspenda acordarea tichetelor cadou.

69 afișări
Imaginea articolului Bucureşti: Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, în grevă japoneză

Bucureşti: Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, în grevă japoneză (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), au intrat în grevă japoneză membrii sindicatelor din toate unităţile de învăţământ din Capitală.

Totodată, sindicaliştii din educaţie au anunţat că vor organiza, în 16 aprilie, un miting şi un marş de protest pentru a cere abrogarea Ordonanţei de Guvern 37/2008 prin care personalul angajat în instituţiile publice nu mai poate beneficia de tichete cadou, publicată, marţi, în Monitorul Oficial.

Liderii sindicali au trimis, miercuri, o scrisoare deschisă premierului Călin Popescu Tăriceanu în care îi cer "să renunţe la blocarea acordării tichetelor cadou", potrivit comunicatului de presă al FEN. Aceştia au avertizat că şi în alte judeţe sindicatele vor să apeleze la acţiuni de protest pentru anularea ordonanţei de Guvern.

De asemenea, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat, tot într-un comunicat de presă, că cele 68 de sindicate afiliate, din municipiul Bucureşti şi din judeţe, care reprezintă peste 186.000 de membri, vor organiza mitinguri, pichetări şi marşuri de protest la nivel local, până la revocarea acestei hotărâri.

"Executivul, în loc să ia decizii care într-adevăr să conducă la consolidarea capitalului uman din învăţământ, recurge la măsuri antisociale. Această măsură a fost luată tocmai pentru că în anul 2008 ar fi urmat să primească tichete cadou o mare parte a salariaţilor din învăţământ, iar acordarea acestora pentru salariaţii din educaţie ar determina, în opinia guvernanţilor, o încetinire a creşterii economice şi o creştere a ratei inflaţiei", se arată în comunicatul FSLI.

Şi primarii sectoarelor 1 şi 2 din Capitală, Andrei Chiliman şi Neculai Onţanu, au solicitat, miercuri, abrogarea ordonanţei de urgenţă.

Miercuri seara, vicepreşedintele PNL Teodor Meleşcanu a anunţat că liderii partidului i-au solicitat ministrului Economiei şi Finanţelor Varujan Vosganian să elaboreze un raport privind impactul pe care îl poate avea asupra bugetului de stat acordarea tichetelor cadou şi să aprobe eliberararea acestora în cazul în care acest impact nu afectează echilibrul bugetar.

Liderul liberal a menţionat că Vosganian trebuie să elaboreze raportul până la sfârşitul săptămânii.

Premierul Tăriceanu a justificat decizia Guvernului de a interzice acordarea tichetelor cadou prin necesitatea aplicării unei politici salariale "strânse", corelată cu performanţele economiei, şi a apreciat măsura ca fiind una corectă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici