Bugetarii sunt luni în grevă generală

Bugetarii intră de luni în grevă generală în semn de protest faţă de asumarea Guvernului a răspunderii pe pachetul legislativ care include salarizarea, educaţia şi acordarea concediului fără plată, sindicaliştii lansând un apel şi către angajaţii din mediul privat să li se alăture.

173 afișări
Imaginea articolului Bugetarii sunt luni în grevă generală

Bugetarii sunt luni în grevă generală (Imagine: Mediafax Foto)

Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hancescu, a declarat că Alianţa Bugetarilor a decis să se declanşeze grevă generală în 5 octombrie, în întreg sectorul bugetar, copiii fiind sfătuiţi să nu vină luni la şcoală.

Concret, peste 750.000 de salariaţi din învăţământ, sănătate, administraţie publică şi poliţie vor intra, luni, în grevă generală de o zi, asigurându-se o treime din activitate doar în sistemul sanitar şi poliţie.

În administraţia publică va fi blocată, luni, activitatea din primării, consilii judeţene, trezorerii, finanţe, servicii de taxe şi impozite, case de pensii, doar în instituţiile de asistenţă socială va fi asigurată o treime din activitate, aşa cum prevede legea.

Membrii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) vor picheta, luni, sediile prefecturilor din ţară şi ameninţă cu greva generală pe termen nelimitat, din 28 octombrie, nemulţumiţi de legile salarizării şi reorganizării instituţiilor publice.

FNSA pichetează, luni, prefecturilor din toată ţara, între orele 11.00-13.00, ca primă formă de protest îndreptată împotriva Guvernului, pentru eliminarea din textul legilor salarizării unice şi reorganizării unor autorităţi şi instituţii publice a articolelor care prevăd diminuarea veniturilor salariaţilor din sectorul bugetar, care fac referire la disponibilizarea salariaţilor din acest sector, care încalcă principiile autonomiei locale şi ale descentralizării instituţiilor publice, potrivit unui comunicat de vineri al Federaţiei.

Sindicaliştii vor picheta sediile instituţiilor din 27 de judeţe, respectiv Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Satu-Mare, Suceava, Sălaj, Teleorman, Tulcea, Timiş şi Vaslui.

Alianţa Bugetarilor a anunţat că va participa la mitingul organizat de confederaţiile sindicale, cu prilejul Zilei Internaţionale a Muncii Decente, în 7 octombrie, precum şi faptul că salariaţii din sectorul bugetar nu se vor implica şi nu vor participa la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie, respectiv 6 decembrie.

FNSA va participa, de asemenea, la mitingul din Bucureşti, în data de 7 octombrie, va declanşa greva de avertisment, pe 23 octombrie, urmând ca din 28 octombrie să declanşeze greva generală pe termen nelimitat.

Alianţa Bugetarilor a lansat un apel la solidaritate pentru colegii din mediul privat care trec prin aceleaşi probleme ca angajaţii din sectorul bugetar.

"Ziua de 5 octombrie trebuie să fie o dată care înseamnă solidaritate între angajaţii bugetari şi angajaţii din mediul privat", a declarat preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor.

La rândul său, Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a decis să între în grevă japoneză de solidaritate cu bugetarii care vor face grevă generală în 5 octombrie şi să participe la mitingul de protest din 7 octombrie alături de sindicaliştii de la Cartel Alfa.

"Referendumul iniţiat de FEN, în baza hotărârii Consiliului Naţional din 10 septembrie, pentru stabilirea acţiunilor de protest are ca rezultat preliminar reprezentativ desfăşurarea unei greve japoneze de solidaritate cu toţi salariaţii bugetari în ziua de 5 octombrie, Ziua Mondială a Educaţiei şi participarea la mitingul de protest din 7 octombrie alături de colegii din CNS Cartel Alfa cu ocazia Zilei Mondiale a Muncii Decente", informa FEN, într-un comunicat din 25 septembrie.

Consiliul naţional al FEN a hotărât, în 10 septembrie, reluarea conflictului de muncă, întrucât Guvernul nu a respectat termenii Acordului cu sindicatele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici