Bugetul Capitalei a fost suplimentat cu aproximativ 23 de milioane de lei

Consilierii municipali au aprobat, luni, rectificarea bugetului Capitalei, veniturile bugetului local fiind majorate cu 23.469.100 de lei, iar bugetul creditelor externe fiind diminuat cu 403 milioane de lei.

18 afișări
Imaginea articolului Bugetul Capitalei a fost suplimentat cu aproximativ 23 de milioane de lei

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Comisiei municipale de buget-finanţe, Mircea Raicu, a prezentat, în şedinţa de luni a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), rectificarea de buget.

"Pe partea de venituri, avem următoarele modificări. Avem o majorare de 23,4 milioane de lei pe partea de venituri proprii ale Consiliului, 31 milioane care vin din Fondul Naţional de Dezvoltare pentru lucrările de modernizarea a Stadionului «Lia Manoliu» şi aproape 40 de milioane care reprezintă suma repartizată din bugetul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative pentru compensarea creşterilor preţurilor la energia termică. Avem o diminuare a veniturilor, adică o neîncasare, de 40,7 milioane de lei, care vin de la bugetul de stat din impozitul pe venit", a spus Raicu.

Acesta a punctat faptul că cele peste 40 de miloane de lei nu am fost cheltuite din bugetul anului 2008 "pentru că nu am realizat lucrări în ultimele opt luni".

Primarul general Sorin Oprescu a spus că rectificarea bugetului municipalităţii a fost necesară din cauza "lucrărilor care s-au făcut în urmă cu un an şi jumătate, doi ani".

"Am găsit lucrări nefinanţate sau suplimentare făcute de vechea administraţie. Pentru acest motiv e nevoie de această rectificare", a spus Oprescu.

Cheltuielile bugetului local au fost diminuate cu 142.020.000 de lei, din care aproape 20 de milioane de la teatre, muzee, ALPAB, Administraţia Cimitirelor şi Grădina Zoologică, 100 de milioane de lei la instituţiile finanţate integral din alocaţii de la buget, printre care Primăria Capitalei şi Administraţia Străzilor, restul sumei fiind din investiţiile RADET şi fondul de rezervă.

În proiect se mai arată că au fost înregistrate şi suplimentări ale cheltuielilor bugetului local, în valoare de aproximativ 165 de milioane de lei, din care aproape 40 de milioane pentru compensarea preţului la energie termică.

Bugetul creditelor externe a fost diminuat cu 403.773.000 de lei, cel al instituţiilor finaţate din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul local, cu aproximativ 22 de milioane de lei, cea mai importantă scădere fiind la Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti, de aproximativ un milion de lei.

Raicu a explicat că "se fac modificări între capitole pe partea de cheltuieli, astfel încât banii să fie bine drămuiţi", iar banii din împrumuturile externe să rămână în conturi ca să beneficieze de dobândă.

"La bugetele creditelor externe, unde avem o diminuare de patru mii de miliarde de lei vechi, la care dacă se adună cele de la societăţile şi administraţiile subordonate, ce ar însemna o diminuare de circa cinci mii de miliarde de lei vechi, care vine din cele cinci luni de inactivitate pe partea de investiţii", a mai spus Raicu.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat că în prezent există depozite în bănci de 100 de milioane de euro. El apreciat faptul că nu se "intră" în aceste depozite, însă a spus că dacă va fi nevoie, municipalitatea o va face.

"Nu uitaţi că avem de achitat 500 de milioane de euro până în 2015 , bani aduşi de fostul primar general", a spus Oprescu.

Totodată, bugetele instituţiilor finanţate integral din venituri proprii şi cel al fondurilor externe nerambursabile nu se modifică, aşa după cum este prevăzut în proiectul de hotărâre.

Potrivit proiecului de hotărâre, bugetul Administraţiei Străzilor a fost suplimentat cu 33.500.000 de lei, instuţia ajungând astfel la un buget de aproape 600 de milioane de lei.

Suma totală prevăzută în bugetul municipalităţii pentru 2008 a fost de aproximativ 1,3 miliarde de euro, Primăria Capitalei alocând cei mai mulţi bani pentru investiţii în infrastructura rutieră şi modernizarea parcului de mijloace de transport în comun.

Atât Raicu, cât şi Oprescu au spus că în 2009 banii vor fi mai puţini, de aceea edilul şef al Capitalei a salutat ideea de a discuta cu reprezentanţii comisiilor proiectele prioritare, pentru că banii trebuie împărţiţi cu "parcimonie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici