Buzău: 18 localităţi, afectate de inundaţii. 20 de măicuţe de la Mănăstirea Răteşti au fost evacuate - FOTO

Un număr de 18 localităţi din judeţul Buzău au fost afectate de inundaţii şi alunecări de teren provocate de ploile abundente din ultimele zile, peste 20 de măicuţe de la Mănăstirea Răteşti fiind evacuate după ce lăcaşul de cult a fost avariat, în pereţii bisericii şi a şapte chilii apărând fisuri.

589 afișări
Imaginea articolului Buzău: 18 localităţi, afectate de inundaţii. 20 de măicuţe de la Mănăstirea Răteşti au fost evacuate - FOTO

Buzău: 18 localităţi, afectate de inundaţii. 20 de măicuţe de la Mănăstirea Răteşti au fost evacuate - FOTO (Imagine: Ciprian Sterian/ Mediafax Foto)

Potrivit prefectului judeţului Buzău, Maria Buleandră, 18 localităţi buzoiene, între care şi oraşele Buzău şi Râmnicu Sărat, au fost afectate de ploile abundente din ultimele zile, apa intrând în zeci de gospodări şi case.

De asemenea, zeci de fântâni au fost colmatate, în special în localităţile Vipereşti şi Cislău, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Buzău recomandându-le oamenilor să nu consume apă din acestea, întrucât se expun unui risc major. În aceste condiţii, pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău au adus cisterne cu apă şi lucrează pentru decolmatarea puţurilor cu motopompe.

Prefectul Maria Buleandră a mai spus că 20 de măicuţe de la Mănăstirea Răteşti au fost evacuate după ce biserica şi mai multe chilii au fost avariate de o alunecare de teren reactivată. Astfel, au apărut fisuri în pereţii a şapte chilii, dar şi la pereţii bisericii.

Măicuţele au fost mutate în chilii mai nou construite din curtea mănăstirii, care nu au fost afectate de alunecarea de teren.

De asemenea, alunecarea de teren a avariat drumul care face legătura între localitatea Berca şi locaşul de cult.

Mănăstirea de la Răteşti, comuna Berca, unde sunt adăpostite peste 40 de măicuţe, se află la aproape 30 de kilometri de oraşul Buzău şi este un important punct de atracţie turistică.

La sfârşitul anului 2013, mănăstirea a obţinut o finanţare europeană de aproape 3 milioane de euro pentru reabilitarea complexului monahal, însă lucrările de reabilitare nu au început până acum.

Judeţele Buzău, Brăila şi Ialomiţa se află vineri, până la ora 18.00, sub cod galben de furtună şi grindină, potrivit unei atenţionări nowcasting emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici