CA Ploieşti menţine pedeapsa de 23 de ani şi 4 luni pentru Omar Hayssam, după rejudecarea dosarului

Curtea de Apel Ploieşti, care a rejudecat, la solicitarea instanţei supreme, dosarul de contopire a pedepselor la care a fost condamnat Omar Hayssam, a menţinut pedeapsa finală de 23 de ani şi 4 luni dată iniţial, magistraţii explicând că aceasta este mai mică decât cea aplicată în baza vechii legi.

136 afișări
Imaginea articolului CA Ploieşti menţine pedeapsa de 23 de ani şi 4 luni pentru Omar Hayssam, după rejudecarea dosarului

Omar Hayssam (Imagine: Liviu Adascalitei/ Mediafax Foto)

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti, care au rejudecat dosarul în care pedepsele primite de Omar Hayssam în cele trei procese în care a fost condamnat definitiv au fost contopite, stabilindu-se o pedeapsă finală de 23 de ani şi 4 luni, au decis, luni, să menţină pedeapsa rezultantă dată iniţial, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În sentinţa publicată pe portalul instanţelor de judecată se arată că pedeapsa aplicată în baza noului Cod Penal este mai mică decât cea care ar fi rezultat în urma aplicării vechii legi în materie penală.

"Instanţa ( - n.r.) constată că pedeapsa rezultantă (principală şi complementară) aplicată potrivit legii vechi depăşeşte maximul la care se poate ajunge în baza legii noi conform art. 39 Cod penal şi, drept urmare, va fi redusă la acest maxim şi anume: - pedeapsă principală de 23 (douăzecişitrei) ani şi 4 (patru) luni închisoare; (…) deduce din durata pedepsei principale rezultante perioada executată de la data de 6 aprilie 2005 la data de 27 aprilie 2006, precum şi de la data de 19 iulie 2013 la zi", se arată în sentinţa dată de Curtea de Apel Ploieşti.

Soluţia dată luni nu este definitivă, ea putând fi contestată în termen de trei zile de la comunicare.

În 30 octombrie, magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au stabilit o pedeapsă de 23 de ani şi 4 luni de închisoare şi cinci ani interzicerea dreptului de a avea calitatea de administrator sau de membru al consiliului de administraţie al unei societăţi comerciale pentru Omar Hayssam, în dosarele răpirii celor trei jurnalişti, înşelăciunii în cazul "Volvo" şi fraudelor din dosarul cauza "Foresta Nehoiu".

Decizia magistraţilor Curţii de Apel Ploieşti a fost luată în baza noilor prevederi penale şi în urma sesizării primite de la Comisia de evaluare a incidenţei aplicării legii penale mai favorabile din Penitenciarul Mărgineni, unde Omar Hayssam este încarcerat. Hotărârea a fost contestată de Hayssam, dar şi de procurori, iar în luna decembrie a anului trecut Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis cazul înapoi la Curtea de Apel Ploieşti pentru rejudecare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici