Cadavre decapitate la IML Cluj: Capetele au dispărut după un curs cu studenţi străini

Poliţiştii clujeni au declanşat, miercuri, o anchetă în urma unei plângeri penale privind profanarea de cadavre la Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj, plângerea referindu-se la decapitarea a şase corpuri, în acest caz fiind sesizat şi Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca.

1426 afișări
Imaginea articolului Cadavre decapitate la IML Cluj: Capetele au dispărut după un curs cu studenţi străini

Anchetă privind profanarea de cadavre la IML Cluj, după ce şase corpuri ar fi fost decapitate

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Cluj, Anca Bolba, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că a fost depusă la Poliţie o plângere penală pentru profanare de cadavre la Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj.

"Este vorba despre şase cadavre care au fost identificate, unul de sex feminin şi cinci de sex masculin, iar sesizarea se referă la faptul că au fost tăiate capetele cadavrelor. S-a făcut o cercetare, iar aceste capete au fost descoperite. Concluziile se înaintează Parchetului", a spus Bolba.

Prim-procurorul Parchetului Judecătoriri Cluj-Napoca, Eugen Crişan, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX, că există o sesizare depusă la instituţia pe care o reprezintă de către IML Cluj.

"Există o sesizare înaintată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca", a spus Crişan, fără a oferi alte detalii privind încadrarea dosarului.

Capetele cadavrelor au dispărut după un curs cu participare internaţională - surse

Surse din cadrul anchetatorilor au declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că cele şase capete ale cadavrelor de la IML Cluj au dispărut după un curs postuniversitar organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj, la care au participat mai mulţi studenţi străini.

Potrivit surselor citate, capetele celor şase cadavre nerevendicate au dispărut din frigiderul IML Cluj. După ce o persoană din cadrul IML a sesizat Poliţia şi Parchetul, capetele au reapărut, miercuri, la sediul IML, înainte ca poliţiştii şi procurorii să ajungă acolo.

"După ce au fost sesizate Poliţia şi Parchetul, capetele au reapărut astăzi (miercuri - n.r.) într-un sac de plastic asemănător cu cele folosite la gunoi, înainte de a ajunge Poliţia la IML pentru a face cercetarea", a spus sursa citată.

Conform acesteia, cadavrele decapitate nu puteau fi folosite ca material didactic, fiind cazuri de medicină legală.

"Aceste cadavre nu puteau fi folosite ca material didacti, din cauză că au fost, toate, cazuri de medicină legală, astfel că sunt probe şi se poate cere peste un timp deshumarea lor, de exemplu, pentru analize suplimentare", a mai spus sursa citată.

IML Cluj-Napoca: Folosirea cadavrelor în scop didactic, prevăzută într-un protocol între IML şi UMF

Conducerea Institutului de Medicină Legală Cluj-Napoca susţine că posibilitatea folosirii cadavrelor în scop didactic este prevăzută într-un protocol încheiat între IML şi UMF, motiv pentru care informaţiile despre profanarea cadavrelor ar fi "eronate".

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de IML Cluj-Napoca, "procedurile" efectuate pe şase cadavre din cadrul instituţiei - care au constituit obiectul unei anchete a Poliţiei şi Parchetului - au avut loc în cadrul unui curs internaţional de chirurgie plastică.

"Având în vedere informaţiile privind presupusa profanare a unor cadavre în cadrul IML Cluj-Napoca vă comunicăm faptul că între Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) «Iuliu Haţieganu» Cluj-Napoca şi IML Cluj-Napoca există un protocol de colaborare în baza căruia cele două instituţii desfăşoară activităţi didactice şi ştiinţifice. Aceste activităţi includ serviciile pentru exploatarea cadavrelor umane, în scopul desfăşurării activităţii didactice şi de cercetare ştiinţifică medicală. Toate procedurile efectuate asupra cadavrelor în discuţie au avut exclusiv un scop didactic şi ştiinţific, aceste proceduri desfăşurându-se în sala de autopsie a IML Cluj-Napoca şi respectiv în sala de disecţie a UMF Cluj-Napoca, în cadrul Cursului internaţional de chirurgie plastică organizat de UMF Cluj-Napoca în parteneriat cu Academia Chirurgica «Durante Scacchi» din Italia”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii IML Cluj-Napoca arată că toate activităţile s-au desfăşurat "cu respectarea întocmai a dispoziţiilor legale în vigoare".

Totodată, reprezentanţii IML Cluj-Napoca susţin că serviciile de prosecturi şi anatomie patologică şi catedrele de anatomie şi de anatomie patologică pot prelua, în scop didactic şi ştiinţific, "cadavrele nerevendicate într-o perioadă mai mare de zece zile după deces sau cele fără aparţinători”.

"Informaţiile difuzate în presă sunt eronate, acestea reprezentând, de fapt, o prezentare denaturată a activităţilor ştiinţifice şi didactice desfăşurate cu ocazia cursului internaţional menţionat anterior", se mai arată în comunicat.

Întrebat, miercuri, de corespondentul MEDIAFAX, care este motivul pentru care Poliţia şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca fac o anchetă în cazul celor şase cadavre decapitate la IML Cluj-Napoca, şeful instituţiei, Costel Siserman, a răspuns: "Punctul de vedere oficial al instituţiei este cel din comunicatul transmis".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici