Caii luaţi de la Letea pentru a fi duşi spre abator dar opriţi în luna mai vor fi readuşi în Deltă

Caii care au fost luaţi de la Letea pentru a fi sacrificaţi dar opriţi de ONG-uri şi poliţie în luna mai undeva în judeţul Brăila vor ajunge duminică înapoi în Delta Dunării, ocazie cu care ministrul Turismului, Elena Udrea, va semna un protocol cu ONG-ul Vier Pfoten în beneficiul animalelor.

438 afișări
Imaginea articolului Caii luaţi de la Letea pentru a fi duşi spre abator dar opriţi în luna mai vor fi readuşi în Deltă

Caii luaţi de la Letea pentru a fi duşi spre abator dar opriţi în luna mai vor fi readuşi în Deltă (Imagine: Mihai Vasile/Mediafax Foto)

"Fundaţia Vier Pfoten România organizează duminică drumul de întoarcere şi eliberarea cailor sălbatici de la Letea care au fost salvaţi în urmă cu trei luni din drumul către abator. Convoiul de transport al cailor va ajunge duminică dimineaţă în localitatea Nufărul, judeţul Tulcea, de unde va fi transportat pe apă până la Sulina şi apoi în Grindul Letea", au anunţat, vineri, reprezentanţii organizaţiei.

Eliberarea cailor în mediul în care au fost crescuţi se va face în prezenţa ministrului Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al fundaţiei, Livia Cimpoieru.

Potrivit unei informări de vineri a ministerului condus de Udrea, aceasta se va afla duminică la Letea, unde va semna un protocol de colaborare cu ONG-ul, în beneficiul cailor crescuţi în sălbăticie. Proiectul se numeşte "Caii sălbatici - Letea" şi este menit să fie "o garanţie că aceste animale nu vor mai fi maltratate".

"Proiectul prevede, în primă fază, menţinerea sub control a numărului de cai, ocrotirea şi protejarea exemplarelor sănătoase", a anunţat Cimpoieru.

Scandalul legat de caii de la C. A. Rosetti a izbucnit la jumătatea lunii mai, după ce mai multe ONG-uri au dat publicităţii imagini cu caii ţinuţi în ţarcuri, unii dintre ei slăbiţi şi având răni sângerânde. Animalele ar fi urmat să fie trimise la un abator, însă transportul a fost oprit, din cauza unor nereguli, într-o comună din judeţul Brăila.

Caii de la Letea, ale căror imagini au stârnit în acele zile compasiune, mânie şi reacţii publice, au un statut incert, pentru autorităţi ei nefiind sălbatici, ci doar "crescuţi puţin altfel decât se obişnuieşte", regimul lor de proprietate stabilindu-se după "legea locului".

Premierul Emil Boc a cerut atunci respectarea condiţiilor privind bunăstarea animalelor şi a legislaţiei în vigoare în cazul cailor din Letea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici