CÂINII FĂRĂ STĂPÂN din Capitală: Câţi au fost prinşi, sterilizaţi şi adoptaţi într-un an

Peste 3.800 de câini fără stăpân au fost prinşi în Capitală, într-un an, dintre care aproximativ 2.500 au fost readuşi pe străzi după ce au fost sterilizaţi de Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, alte peste 1.100 de animale fiind adoptate.

712 afișări
Imaginea articolului CÂINII FĂRĂ STĂPÂN din Capitală: Câţi au fost prinşi, sterilizaţi şi adoptaţi într-un an

CÂINII FĂRĂ STĂPÂN din Capitală: Câţi au fost prinşi, sterilizaţi şi adoptaţi într-un an

"În perioada cuprinsă între iulie 2012 şi mai 2013, cei nouă angajaţi ai instituţiei au prins 3.825 de câini. Dintre aceştia, 2.519 au fost întorşi în locurile din care i-am ridicat, după ce, în prealabil au fost sterilizaţi şi vaccinaţi antirabic. Alţi 1.184 de câini au fost adoptaţi, în mare parte de persoane fizice sau ONG-uri", a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

Potrivit lui Răzvan Băncescu, numărul animalelor sterilizate în aceeaşi perioadă a fost de 3.305, alte 45 fiind eutanasiate.

De la începutul acestui an şi până în luna mai au fost prinşi 1.792 de câini, fiind sterilizaţi 1.452, iar pe străzi au fost reîntorşi peste 1.100, alte 539 de animale fiind adoptate.

Băncescu a precizat că inspectorii ASPA au dat curs în primul rând cererilor primite de la cetăţeni pentru ridicarea câinilor fără stăpân.

"În paralel cu ridicările efectuate de la adresele pentru care am avut sesizări, au fost desfăşurate mai multe proiecte, unele dintre ele aflate încă în desfăşurare. Aceste proiecte vor continua şi în acest an, pentru că încercăm să preîntâmpinăm incidentele", a mai spus Răzvan Băncescu.

Astfel, prin proiectul "Grădiniţe şi şcoli fără câini", înainte de începutul anului şcolar, respectiv în august 2012, au fost trimise 273 de adrese unităţilor de învăţământ prin care reprezentanţii ASPA au solicitat directorilor să informeze dacă sunt câini comunitari în incinta sau în apropiere şcolilor, iar în situaţia în care aceştia considerau prezenţa animalelor un risc la adresa copiilor, să comunice, pentru a se putea interveni.

"În urma adreselor am primit 51 de solicitări, pe care le-am onorat, 146 de câinii fiind capturaţi", a mai spus coordonatorul de proiect al ASPA, care a menţionat că au fost şi situaţii în care directorii unităţilor de învăţământ s-au opus ridicării câinilor, împotriva normelor de sănătate.

Potrivit lui Răzvan Băncescu, în luna aprilie, pentru a fi preîntâmpinate situaţiile nedorite în parcurile din Capitală, având în vedere evenimentele organizate cu ocazia zilei de 1 Mai şi pentru Ziua Copilului, dar şi începutul verii şi aglomerările din parcuri, ASPA a început proiectul "Parcuri fără câini". Astfel, au fost verificate 13 parcuri cunoscute pentru aglomerare, în fiecare dintre acestea fiind desfăşurate una sau mai multe acţiuni.

În urma acţiunilor au fost capturaţi 287 de câini din parcurile Tineretului (şase acţiuni), Herăstrău (cinci acţiuni), Morarilor (două acţiuni), Moghioroş (şase acţiuni), Crângaşi (două acţiuni), Plumbuita (două acţiuni), Cişmigiu (trei acţiuni), IOR (două acţiuni), Floreasca (trei acţiuni), Circului (trei acţiuni), Sebastian (patru acţiuni), Romniceanu (o acţiune) şi Eroilor (o acţiune).

"Proiectul cu parcurile va continua până la sfârşitul lunii iulie, având în vedere faptul că în unele parcuri sunt necesare mai multe acţiuni", a precizat Băncescu.

Un alt proiect aflat în desfăşurare - "Spitale fără câini" - are în vedere capturarea tuturor animalelor fără stăpân din curţile unităţilor medicale, în primul rând ale celor aflate în administrarea Primăriei Capitalei, urmând ca, până în luna iulie, proiectul să fie extins la toate spitalele şi clinicile din Bucureşti.

Astfel, începând din luna mai au fost capturaţi 32 de câini de la Spitalul de Copii "Marie Curie, Spitalul de Boli Cronice "Sfântul Luca", Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni", iar în cazul Spitalului Universitar de Urgenţă a fost desfăşurată o acţiune urmare a unei sesizări venite din partea managerului unităţii sanitare.

"Avem în vedere trimiterea de adrese către toate spitalele din Bucuresti. Am avut şi cazuri unde, încercând să ridicăm câinii, asistentele medicale sau portarii ne-au spus ca sunt «câinii spitalului»", a mai spus Băncescu, care a precizat că toate proiectele se desfăşoară în paralel cu răspunsul pentru sesizările cetăţenilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici