Calculul pensiei va ţine cont de toată perioada activă

Consilierul de stat Mihai Şeitan a declarat, vineri, că în calculul pensiei se va ţine cont de toată perioada activă, nu doar de ultimele luni înainte de pensionare, calcularea urmând să se facă la fel pentru toţi angajaţii din sistemul public.

302 afișări
Imaginea articolului Calculul pensiei va ţine cont de toată perioada activă

Calculul pensiei va ţine cont de toată perioada activă (Imagine: Mediafax Foto)

O altă idee cuprinsă în principiile care vor fi prezentate Guvernului se referă la păstrarea solidarităţii între generaţii, dar şi în cadrul aceleiaşi generaţii, a spus Şeitan.

De asemenea, consilierul de stat în Guvern a mai spus că, potrivit principiilor din noua lege a pensiilor, contribuţia va fi identică pentru toate structurile, toţi angajatorii, din toate domeniile urmând să contribuie în mod egal, acelaşi principiu fiind aplicat şi pentru toţi angajaţii.

Şeitan a precizat că în noua lege va fi păstrat şi principiul repartiţiei, care se referă la faptul că "veniturile câştigate azi se distribuie celor care astăzi sunt la pensie".

La finalul discuţiilor grupului de lucru interministerial, Şeitan a anunţat că proiectul cu propunerile privind stabilirea principiilor din noua lege a pensiilor a fost finalizat şi va fi prezentat în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.

El a precizat că proiectul cuprinde opt principii, dezbătute şi acceptate atât de grupul de lucru interministerial, cât şi de ministrul Muncii, Marian Sârbu.

Principiile care vor sta la baza noii legi a penisiilor vizează realizarea unui sistem unitar pentru toate categoriile socio-preofesionale, la baza sistemului urmând să stea contribuţia, a explicat Şeitan.

Printre cele opt principii acceptate şi cuprinse în proiectul de propuneri se află şi cel privind obligativitatea introducerii unui sistem suplimentar de pensii ocupaţionale, ceea ce înseamnă că toate categoriile profesionale ar putea avea două pensii.

Şeitan a precizat că principiul pensiei ocupaţionale este obligatoriu şi va fi cuprins în noua lege, dar asta nu înseamnă că este obligatoriu ca toate categoriile socio-profesionale să aibă o pensie ocupaţională, iar deocamdată nu a fost stabilit un indicator de calcul.

Noua legislaţie urmează să fie aprobată principial de Guvern, care va stabili şi data de la care aceasta va intra în vigoare, potrivit consilierului de stat din Guvern.

El a adăugat că în nota care va fi înaintată Guvernului săptămâna viitoare se va solicita ca, în paralel cu elaborarea legii, să se realizeze un studiu de impact financiar asupra bugetului de stat, dar şi asupra structurilor instituţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici