Calitatea spermei, afectată de vopsele

Bărbaţii expuşi frecvent la un solvent care se găseşte în vopsele, precum cei care lucrează în construcţii, prezintă de 2,5 ori mai multe riscuri de a produce o cantitate mai mică de spermă "normală", potrivit unui studiu.

49 afișări
Imaginea articolului Calitatea spermei, afectată de vopsele

Calitatea spermei, afectată de vopsele

La studiul britanic, publicat în Occupational and Environment Medicine şi preluat de BBC, au participat peste 2.000 de bărbaţi diagnosticaţi cu tulburări de fertilitate.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universităţile din Manchester şi Sheffield, a avut ca obiect analizarea influenţei mai multor substanţe chimice asupra fertilităţii.

Mulţi bărbaţi care suferă de infertilitate se întreabă dacă problema lor a fost provocată de expunerea la substanţele chimice cu care lucrează.

Bărbaţii participanţi la studiu au fost chestionaţi în legătură cu slujbele lor, stilul de viaţă, potenţiala expunere la substanţe chimice. Cercetătorii au descoperit că bărbaţii expuşi la solvenţii eteri glicoli prezentau cu 250% mai multe riscuri de probleme de motricitate a spermatozoizilor. Motricitatea spermatozoizilor este un factor important de evaluare a fertilităţii la nivel general.

Eteri glicolii sunt utilizaţi ca solvenţi pentru vopselele pe bază de apă.

Riscul s-a menţinut şi după ce s-au luat în calcul factori de stil de viaţă precum fumatul, purtarea lenjeriei intime strâmte, operaţii chirurgicale la nivelul testiculelor şi masturbarea.

Profesorul Andy Povey, de la Universitatea din Manchester, a spus: "Ştim cu certitudine că anumiţi eteri glicoli pot afecta fertilitatea masculină, iar utilizarea acestora s-a redus în ultimii 20 de ani".

Totuşi, eteri glicolii sunt singurele produse chimice ce afectează fertilitatea masculină. "Deci putem răsufla uşuraţi la auzul veştii că, la nivel general, riscul pare a fi destul de mic", a spus profesorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici