Camera Deputaţilor a decis integrarea în sistemul unitar de pensii a militarilor şi poliţiştilor

Cadrele militare în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale vor fi integrate în sistemul unitar de pensii.

18 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor a decis integrarea în sistemul unitar de pensii a militarilor şi poliţiştilor

Camera Deputaţilor a decis integrarea în sistemul unitar de pensii a militarilor şi poliţiştilor (Imagine: Mediafax Foto)

Măsura a fost adoptată după ce deputaţii au menţinut prevederile în acest sens adoptate de Senat şi nu au ţinut cont de propunerea iniţială a Comisiei de Muncă a Camerei, potrivit căreia se recomanda eliminarea acestor categorii din sistemul unitar. Amendamentul fusese însuşit de Comisie la propunerea unui grup de dedputaţi PSD.

În cadrul dezbaterilor din plenul Camerei Deputaţilor a intervenit şi premierul Emil Boc, care a spus că Legea 119 din 2010 a început procesul de integrare a pensiilor speciale în sistemul unitar, prin recalcularea acestora.

"De aceea au dispărut pensiile de lux şi se recalculează pensiile speciale. (...) În condiţiile recalculării, pensiile sub 30 de milioane de lei vechi nu vor scădea. În rest, toate pensiile se integrează într-un sistem unitar, pentru că aşa este firesc", a spus el.

Răspunsul premierului i-a nemulţumit pe deputaţii opoziţiei, deputatul PSD Aura Vasile reproşându-i că nu ar cunoaşte conţinutul actului normativ pe care l-a invocat şi care a fost adoptat prin asumarea răspunderii.

Potrivit raportului de pe site-ul Camerei Deputaţilor, Comisia de muncă argumentase în sprijinul amendamentului faptul că, "potrivit reglementărilor comunitare, criteriile decisive pentru încadrarea unui sistem de securitate socială ca sistem ocupaţional sunt îndeplinite, în totalitate, de actuala lege a pensiilor militare de stat /actuala lege a pensiilor poliţiştilor din România, respectiv: aceste legi se referă la o categorie particulară de lucrători (…), acordarea pensiei este direct legată de durata serviciului militar, iar pensia este calculată prin raportare la ultima soldă a cadrului militar/politistului".

Comisia apreciase că, în acest context, includerea pensiilor militare şi a pensiilor poliţiştilor într-un sistem unitar de pensii vine în contradicţie cu prevederile dispoziţiilor articolului 148(2) din Constituţia României.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că, prin recalculare, cea mai mare parte a pensiilor militare nu vor scădea, iar unele chiar vor creşte. Oprea a precizat că pensiile nu vor creşte mult, dar a adăugat că în actualele condiţii orice creştere este importantă. El a menţionat, însă, că vor exista şi pensii ale militarilor care vor fi diminuate, dar cu sume nesemnificative.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici