Camera respinge proiectul Guvernului privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti

Camera Deputaţilor a respins, marţi, proiectul de lege iniţiat de Guvern privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea, măsura legislativă fiind criticată de reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare pentru că ar limita "accesul la justiţie".

207 afișări
Imaginea articolului Camera respinge proiectul Guvernului privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti

Camera respinge proiectul Guvernului privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis respingerea acestui proiect de lege, iar preşedintele Comisiei, Bogdan Ciucă, a arătat că această decizie a fost luată cu unanimitate luându-se în calcul dezbaterea din Comisie şi argumentele autorităţilor locale şi ale parlamentarilor.

Liberalii au precizat că proiectul de lege iniţiat de Guvern propune desfiinţarea a 30 de instanţe judecătoreşti şi a parchetelor aferente şi au apreciat că, în condiţiile în care există resurse economice, s-ar încălca prevederile constituţionale potrivit cărora accesul liber la justiţie este un drept fundamental.

"PPDD susţine reforma în justiţie, dar nu înţelegem prin asta desfiinţarea justiţiei", a spus Luminiţa Adam, deputat PPDD, în timp ce PDL a susţinut că efectul imediat al desfiinţării instanţelor de judecată ar fi îndepărtarea justiţiei de cetăţeni.

"Nu putem eficientiza sistemul dacă ducem cetăţeanul mai departe de actul justiţiei", a adăugat şi reprezentantul Minorităţilor Naţionale Niculae Mircovici, în timp ce Marton Arpad (UDMR) a arătat că soluţia corectă este formarea judecătorilor şi nu de desfiinţarea judecătoriilor.

Liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu a precizat că susţine soluţia găsită de colegii din Comisie, apreciind că "o bună parte" dintre instanţele judecătoreşti propuse a fi desfiinţate "sunt viabile şi merită să rămână în funcţiune".

"În final, acele judecătorii care merită să fie desfiinţate să fie desfiinţate, iar cele care trebuie să rămână, să rămână", a adăugat Neacşu.

Deputaţii au votat cu 305 de voturi "pentru", două "împotrivă" şi trei abţineri raportul Comisiei Juridice de respingere a proiectului de lege privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti. Proiectul de lege urmează să fie analizat şi de Senat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici