Campania împotriva cerşitului continuă

Aproape 1.000 de persoane cerşesc în Bucureşti, iar unele dintre acestea ajung să câştige până la 5.000 de lei pe lună, potrivit directorului adjunct al Poliţiei Capitalei, Cătălin Adam, care coordonează o campanie, prin care încearcă să îi convingă pe bucureşteni să nu mai dea bani cerşetorilor.

256 afișări
Imaginea articolului Campania împotriva cerşitului continuă

Campania împotriva cerşitului continuă (Imagine: Mediafax Foto)

Campania "Prinţ şi Cerşetor" a fost lansată în iunie de Poliţia Capitalei, avându-i ca parteneri pe Organizaţia "Salvaţi copiii", Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, actorul Mircea Diaconu şi Grupul de presă MediaUno. Mai multe puncte de informare despre cerşetorie au fost amplasate în Bucureşti, au fost distribuite pliante, afişe.

Un sondaj de opinie realizat în iunie, înainte de campanie, a arătat că 70 la sută dintre bucureşteni dau bani cerşetorilor, majoritatea având venituri lunare sub 1.500 de lei. Însă 88 la sută dintre aceştia spun că nu le-ar mai da bani, dacă ar şti că cerşetorii câştigă zilnic mai mult decât ei. Iar potrivit directorului adjunct al Poliţiei Capitalei un cerşetor primeşte mulţi bani, putând ajunge până la 5.000 de lei lunar. De aceea, sloganul campaniei este "Dacă aţi ştii că un cerşetor câştigă lunar până la 5.000 de lei i-aţi mai da bani?".

TITLURILE ZILEI

În opinia lui Cătălin Adam, acţiunile poliţiei sunt limitate de legislaţie. Dacă se demonstrează că o persoană care este capabilă de muncă apelează în mod repetat la cerşetorie, aceasta poate fi sanţionată. Astfel, în 2007 Poliţia a dat aproximativ 10.000 de amenzi însă cerşetorii nu le plătesc. Iar ordonanţa care stabileşte regimul juridic al contravenienţelor prevede că în cazul în care o persoană nu poate plăti o amendă, sancţiunea se poate transforma în muncă în folosul comunităţii, doar cu acordul persoanei în cauză. "Aceasta este o problemă a legislaţiei. Nimeni nu e de acord să îşi transforme amenda în muncă în folosul comunităţii şi nici nu plătesc contravenţia. Există cerşetori amendaţi de sute de ori", a spus Adam.

Poliţia a întocmit, în 2007, 272 de dosare penale, însă niciun cerşetor nu a fost judecat de instanţă, pentru că magistraţii consideră că cerşetoria nu reprezintă un pericol social.

De aceea campania "Prinţ şi Cerşetor" încearcă să schimbe percepţia bucureştenilor de a nu le mai da bani cerşetorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici