Campania "Nu am făcut destul": Aproape 12% dintre femeile testate depistate cu probleme la sân

Aproape 12 la sută dintre cele 1.012 de femei din mediul rural care au beneficiat de controale mamare gratuite în cadrul campaniei "Nu am făcut destul" au fost depistate cu diverse probleme la sân, în condiţiile în care opt din 10 femei nu au efectuat niciodată un control mamar.

252 afișări
Imaginea articolului Campania "Nu am făcut destul": Aproape 12% dintre femeile testate depistate cu probleme la sân

Campania "Nu am făcut destul": Aproape 12% dintre femeile testate depistate cu probleme la sân (Imagine: Shutterstock)

"Cele mai frecvente observaţii ale medicilor au fost legate de prezenţa nodulilor la unul sau ambii sâni, formaţiuni palpabile fixe sau mobile, dure, de diferite dimensiuni, retractarea mameloanelor, durere la palpare sau dureri ale sânilor, secreţii mamelonare", a arătat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia,

FABC şi Liga Română de Cancer au desfăşurat în perioada octombrie - decembrie campania naţională anuală de informare despre cancerul de sân "Nu am făcut destul".

O componentă importantă a campaniei a fost caravana din mediul rural, în cadrul căreia au beneficiat de controale gratuite 1.012 femei din judeţele Argeş, Galaţi, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman.

Caravana a fost realizată cu sprijinul unor medici rezidenţi şi studenţi la medicină în ani terminali - voluntari în proiectul "Împreună pentru Sănătatea Rurală".

În urma desfăşurării campaniei, s-a mai constatat că 69 la sută dintre femeile observate cu modificări ale sânilor au vârsta peste 40 de ani, însă 31 la sută dintre femeile cu probleme la sân au până în 40 de ani. Totodată, 8 la sută dintre femeile care au beneficiat de control au un istoric de cancer de sân în familie.

Iniţiatorii campaniei au mai constatat că 76 la sută dintre femeile consultate de medici nu făcuseră anterior niciun control medical al sânilor, în contextul în care în România se înregistrează un procent al mortalităţii din cauza cancerului mamar de 36 la sută (din cazurile diagnosticate), mai mare decât media europeană (29 la sută) şi chiar şi decât cea mondială (31 la sută).

"Rezultatele obţinute în campania din acest an confirmă ceea ce noi susţinem de multă vreme: necesitatea implementării unui program naţional de screening pentru cancerul de sân. Şi nu ne vom opri până când nu vom obţine acest lucru. FABC şi Liga Română de Cancer îşi propun să continue acest proiect şi în anul 2015" a declarat Cezar Irimia.

La rândul său, medicul Dana Stănculeanu de la Institutul Oncologic Bucureşti a subliniat necesitatea unui program de screening pentru cancerul de sân, dar care să fie dublat de o campanie de informare.

"Un program de screening înseamnă foarte mulţi bani, o armată de oameni implicaţi. Lăsând la o parte necesitatea programului de screening, cred că este foarte multă nevoie de informaţie pentru populaţie. Nivelul de educaţie sanitară al populaţiei noastre este destul de scăzut. Este nevoie de un program de screening, dar mai ales este nevoie de o campanie de informare, pentru că degeaba este program de screening dacă lumea nu este informată şi programul eşuează", a spus Stănculeanu.

Potrivit medicului, factori de risc pentru cancerul de sân sunt menopauza, care de multe ori se intalează foarte devreme, chiar şi la 40 de ani, absenţa sarcinii, prezenţa cancerului în familie, obezitatea, regimul de viaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici