Campanie „Atingeri Nedorite”, pentru prevenirea agresiunilor sexuale asupra minorilor: opt din 10 cazuri de abuz sunt înregistrate la fete

40.450 de copii şi 10.000 de adulţi sunt beneficiarii celor 2.000 de activităţi preventive desfăşurate, la nivel naţional, în cadrul campaniei de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor „Atingeri Nedorite”. Mai mult de opt cazuri din 10 de abuz sunt înregistrate la fete.

298 afișări
Imaginea articolului Campanie „Atingeri Nedorite”, pentru prevenirea agresiunilor sexuale asupra minorilor: opt din 10 cazuri de abuz sunt înregistrate la fete

Campania „Atingeri Nedorite” de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor

În 53,2% dintre cazurile înregistrate la Telefonul Copilului 116111, solicitanţii au fost copii, care au beneficiat de consiliere psihologică în vederea reechilibrării emoţionale, prevenirea agresiunii sexuale şi informare cu privire la campanie.

Peste 9.000 de vizualizări s-au înregistrat, lunar, pe platforma online dedicată copiilor https://www.116111.ro/AtingeriNedorite/, care prezintă informaţii despre recunoaşterea unui caz de agresiune sexuală, sfaturi de prevenire, explicaţii despre impactul psihologic asupra victimei şi exemple de cazuri consiliate de Asociaţia Telefonul Copilului (editate pentru respectarea anonimatului).

Campania „Atingeri Nedorite” a fost iniţiată şi implementată de Poliţia Română şi Asociaţia Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, semnată de agenţia de comunicare integrată Mercury360, în perioada 16 noiembrie 2021 - 31 mai 2022.

„Eforturile noastre comune de a sprijini campania de prevenire a agresiunii sexuale asupra copiilor au demonstrat, încă o dată, impactul şi eficienţa unei abordări integrate. Reunindu-ne forţele cu colegii şi partenerii noştri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi ai Asociaţiei Telefonul Copilului, am arătat cât de important este să oferim o voce celor care nu se pot apăra singuri şi să punem la dispoziţie mecanisme de raportare care să permită tinerilor vulnerabili să se facă auziţi sau să le dea curaj adulţilor să vorbească în numele acestora. Această campanie a ajuns la un număr impresionant de oameni şi, pe viitor, mulţi dintre ei vor duce mai departe acest mesaj împotriva atingerilor nedorite, a abuzului şi a violenţei. Rămânem la fel de dedicaţi angajamentului nostru faţă de aceste iniţiative de conştientizare, care completează eforturile noastre comune în domeniul investigativ şi reprezintă un element cheie al cooperării noastre bilaterale în domeniul aplicării legii”, a declarat adjunctul Interimar al Şefului Misiunii SUA, Shane Dixon.

Potrivit Poliţiei Române, rezultatele vizate şi obţinute ale campaniei de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor „Atingeri Nedorite” au fost reprezentate de creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor şi publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale acestuia, precum si încurajarea raportării şi solicitării serviciilor de informare şi consiliere oferite prin intermediul liniei europene de asistenţă pentru copii Telefonul Copilului 116111.”

„Campania Atingeri Nedorite şi-a atins obiectivul. Şi nu o spunem noi, poliţiştii, ci o spun cifrele. Din analiza infracţiunilor de agresiune sexuală cu victime minori realizată la nivelul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, a rezultat faptul că majoritatea acestora au fost săvârşite de autori cunoscuţi, multe fiind comise în mediul familial. Prin mesajele transmise, am reuşit să convingem adulţii care cunoşteau cazuri de agresiune sexuală asupra unor minori să vină şi să raporteze, iar acest lucru ne motivează să continuăm activitatea pe această linie. Au fost situaţii în care victimele au fost agresate în mod repetat de acelaşi autor, ani la rând, până când au luat decizia de a sesiza. Cazurile neraportate nu înseamnă că faptele nu se petrec, ci ele pot avea urmări foarte grave, la nivelul întregii comunităţi, dacă nu luăm măsuri. Nu este uşor, dar credem că doar împreună putem găsi soluţii astfel încât copiii noştri să crească într-o societatea sănătoasă. Mulţumim partenerilor noştri, Asociaţia Telefonul Copilului, pentru sprijinul acordat în consilierea victimelor şi familiilor acestora, precum şi Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, fără de care demersul nostru nu ar fi avut ecou”, a spus directorul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, comisar-şef de poliţie Sorin Stănică.

Printre beneficiarii celor 2.000 de activităţi s-au aflat 40.450 de copii şi 10.000 de adulţi, iar direcţiile de acţiune au vizat responsabilizarea părinţilor/tutorilor legali asupra obligaţiei de a ocroti copiii sub toate aspectele, creşterea gradului de informare al minorilor şi cadrelor didactice asupra acestui tip de abuz şi responsabilizarea specialiştilor din structurile de asistenţă socială asupra consecinţelor abuzurilor sexuale. Numărul sesizărilor privind infracţiunile de agresiune sexuală asupra unui minor au crescut cu aproximativ 30%, pe perioada implementării campaniei, prin raportare la aceeaşi perioadă a anului 2021.

„Copiii victime ale agresiunii sexuale au nevoie de mult curaj ca să vorbească despre abuzurile la care au fost supuşi, cu atât mai mult cu cât constatăm cu îngrijorare tendinţa de scădere a vârstei victimelor, în peste 75% dintre cazurile înregistrate la Telefonul Copilului 116111 acestea având vârste cuprinse intre 6 si 12 ani. Atunci când avem mai multe voci curajoase care se exprimă, atât victime, cât şi persoane care cunosc astfel de cazuri, putem să începem să generăm o schimbare la nivelul percepţiilor greşite, tendinţei de a judeca si stigmatizării, de care victimele suferă atât de mult. Iar campania Atingeri Nedorite a contribuit semnificativ la concretizarea unui pas important în acest proces de schimbare”, a declarat Cătălina Surcel, director executiv al Asociaţiei Telefonul Copilului

În urma cazurilor înregistrate de Asociaţia Telefonul Copilului, în perioada noiembrie 2021 – mai 2022, 86,5% dintre victimele abuzului sexual au fost fete si 13,5% băieţi. Aproximativ 75% dintre copiii supuşi agresiunii sexuale au provenit din familii nucleare, iar 15% dintre aceştia din familii monoparentale, respectiv familii extinse. Agresorii copiilor au fost: 29,8% unul dintre părinţi sau concubinul/concubina unuia dintre părinţi, 49,3% alţi membri ai familiei extinse, 20,9% persoane necunoscute. În doar 15% dintre cazurile înregistrate, situaţia era cunoscută de către o altă persoană (părinţi, familia extinsă, prieteni), acestea având loc în urmă cu mult timp, cu caracter continuu.

În 53,2% dintre cazurile înregistrate la Telefonul Copilului 116111, solicitanţii au fost minori, iar în 46,8%, solicitanţii au fost persoane adulte (vecini, cunoştinţe sau membri ai familiei extinse). În situaţiile în care solicitantul a fost minor, acesta a beneficiat de consiliere psihologică, în vederea reechilibrării emoţionale, prevenirea agresiunii sexuale, informare cu privire la campanie, solicitările de intervenţie fiind efectuate preponderent de către adulţi, transmite Poliţia.

116 111 este linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului şi Orange Romania Communications. Apelul către Telefonul Copilului 116 111 este oferit gratuit de mai multe reţele de telefonie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici