Captura de cocaină de la Agigea, printre cele mai mari din Europa

Captura de cocaină din Portul Agigea este printre cele mai mari realizate, în umltimii zece ani în Europa, valoarea totală a acesteia depăşind 100 de milioane de euro, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, şeful DIICOT, procurorul Codruţ Olaru.

239 afișări
Imaginea articolului Captura de cocaină de la Agigea, printre cele mai mari din Europa

Captura de cocaină de la Agigea, printre cele mai mari din Europa în ultimii zece ani (Imagine: Gabriel Petrescu - Mediafax Foto)

"Suntem în faţa celei mai mari capturi realizate vreodată de Ministerul Public, de DIICOT şi de Poliţia Română şi una din cele mai mari realizate în ultimii zece ani în Europa. Cocaina are puritate, cel mai probabil, de 90 la sută, fiind destinată pieţei externe. Şi de această dată România a fost şi a rămas o ţară de tranzit", a declarat, sâmbătă, şeful DIICOT, Codruţ Olaru.

El a mai precizat că drogurile erau aduse din Brazilia şi aveau ca destinaţie Spania, iar puritatea de 90 la sută, pe care o au acestea, este improprie consumului, de cele mai multe ori fiind diluată prin amestecul cu alte substanţe.

La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor, Toma Rus, a declarat că în acest caz nu a fost vorba de o livrare supravegheată, făcută de Poliţia Română în colaborare cu autorităţile din alte state, ci de o informaţie "umană" primită de lucrătorii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa.

În baza informaţiilor primite s-a stabilit ierarhia grupului, coordonat de un cetăţean spaniol, precum şi mare parte din activităţile infracţionale ale acestuia. Cei patru membri ai grupului au vârste cuprinse între 27 şi 45 de ani şi nu au antecedente penale, autorităţile române urmând să solicite informaţii şi din Brazilia şi din Spania.

"Am stabilit că la finalul anului trecut, o firmă din Baia de Fier, judeţul Gorj, a efectuat un import de material lemnos, în speţă lemn de cedru, şi marfa a fost depozitată în două containere aflate în Portul Agigea. De atunci, membrii grupului au făcut diferite demersuri pentru racolarea unei persoane care avea influenţă în vamă şi care îi va ajuta să scoată containerele printr-un control mai puţin riguros. Din luna decembrie am strâns mai multe probe şi în momentul în care membrii grupului au venit pentru a ridica marfa am declanşat intervenţia şi am dispus confiscarea mărfii. În cele două containere au fost descoperite 1.080 de calupuri care cântăresc în totalitate 1.203,9 kilograme", a declarat secretarul de stat.

Rus a mai spus că la percheziţia efectuată în momentul reţinerii autorilor a fost identificată şi suma de 140.000 de euro, precum şi două autoturisme străine de teren.

"A fost o acţiune de mare complexitate, demarată de mai multe luni. Acest succes dovedeşte profesionalismul colegilor implicaţi", a apreciat şeful IGPR, Petre Tobă.

Şeful DIICOT a mai precizat că au finalizat audierile, inculpaţii fiind prezentaţi Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru infracţiuni de trafic internaţional de droguri de mare risc şi constituirea unui grup infracţional.

Totodată, Codruţ Olaru a felicitat procurorii de caz, explicând că la momentul actual Ministerul Public nu poate beneficia şi nu poate apela la recompense materiale pentru aceştia.

În schimb, şeful Poliţiei Române a declarat că a propus recompensarea a 12 poliţişti, doi dintre aceştia urmând să fie avansaţi înainte de termen, ceilalţi urmând să primească sume de bani cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei impozabili, în funcţie de gradul de implicare.

Tobă a precizat că una dintre persoanele care va fi avansată este şeful de la Crimă Organizată Constanţa, acesta urmând să devină comisar.

Drectorul Autorităţii Naţonale a Vămilor, Gelu Ştefan Diaconu, a apreciat că această acţiune reprezintă "un exemplu de colaborare instituţională" şi a precizat că lucrătorii din vamă care au fost implicaţi în rezolvarea acestui caz vor fi recompensaţi în bani, echivalentul unui salariu şi jumătate.

Patru persoane, trei bărbaţi şi o femeie, au fost reţinute, vineri seara, de poliţiştii constănţeni, în cazul capturii de peste 1.200 de kilograme de cocaină din Portul Constanţa Sud - Agigea.

Citeşte şi:

Peste o tonă de cocaină în Portul Agigea

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici