Cardul naţional de sănătate, contra cost şi va preciza situaţia privind donarea de organe - proiect

Cardul naţional de sănătate, document eliberat contra cost, va include pe cip date privind bolile cu risc vital, grupa sanguina şi Rh-ul, statusul asiguratului - sănătos sau bolnav cronic - cât şi cel privind donarea de organe, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă al MS.

236 afişări
Imaginea articolului Cardul naţional de sănătate, contra cost şi va preciza situaţia privind donarea de organe - proiect

Cardul naţional de sănătate, contra cost şi va preciza situaţia privind donarea de organe (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit proiectului, cardul naţional cuprinde informaţiiminime, precum datele de identitate, codul numeric personal, codasigurat, data expirării cardului, numărul de identificare şiacronimul casei de asigurări de sănătate care emite cardul, numărulde identificare a cardului.

Totodată, cardul conţine date care vor fi stocate pe cip.Astfel, cip-ul va conţine diagnostice medicale cu risc vital, grupasanguină şi Rh, înregistrarea numărului de solicitări de serviciimedicale prin codul furnizorului, dovada achitării contribuţieipentru asigurările sociale de sănătate, status asigurat: sănătossau bolnav cronic, status donor organe, precum şi alerte speciale:tratamente speciale, proteze, dar şi informaţii despre medicul defamilie: nume, prenume, date contact sau despre coasiguraţi.

Cheltuielile necesare producerii cardului naţional de asigurărisociale de sănătate se suportă atât de Casa Naţională de Asigurăride Sănătate, cât şi de asigurat. Asiguratul suportă contravaloareacardului naţional de asigurări sociale de sănătate şi costurileaferente distribuţiei acestuia, arată documentul MS.

"Componenta informatică a cardului naţional de asigurări socialede sănătate este o funcţionalitate intrinsecă a sistemuluiinformatic unic integrat. Cardul se eliberează şi se administreazăfolosind servicii de operare şi management al unei unităţispecializate în acest scop şi numai prin intermediul sistemuluiinformatic unic integrat al asigurărilor sociale de sănătate",potrivit proiectului.

Furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitivemedicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări desănătate au obligaţia să acorde asistenţă medicală titularilor decard naţional de sănătate, care prezintă acest document la dataacordării respectivelor servicii.

Cardul naţional de sănătate se emite individual pentru fiecareasigurat cu vârsta peste 14 ani. Asiguraţii cu vârsta de până la 14ani beneficiază de servicii medicale, medicamente şi dispozitivemedicale decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurărisociale de sănătate în baza documentelor care atestă calitatea deasigurat.

Persoanele asigurate au obligaţia prezentării cardului naţionalde asigurări sociale de sănătate în scopul acordării serviciilormedicale de către furnizorii aflaţi în contract cu casele deasigurări de sănătate. Neprezentarea cardului conduce laneacordarea acestor servicii, cu excepţia serviciilor.

Producerea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate serealizează de către Imprimeria Naţională S.A, iar personalizareadocumentului de către Centrul Naţional Unic de Personalizare aPaşapoartelor Electronice din cadrul Direcţiei Generate dePaşapoarte, structură componentă a Ministerului Administraţiei şiInternelor.

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vorelabora în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare aprezenţei ordonanţe de urgenţă, norme metodologice care vor fiaprobate prin hotărâre a Guvernului, arată proiectul MS.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici