Care sunt criteriile de selecţie pentru alegerea noului procuror general al României şi a noului şef al DNA

Gradul înalt de profesionalism, asumarea calităţii de independenţă şi integritatea magistraţilor sunt singurele criterii care vor sta la baza propunerilor pe care ministrul Justiţiei le va face pentru posturile de procuror general al României şi de şef al DNA, informează, joi, Ministerul Justiţiei.

403 afișări
Imaginea articolului Care sunt criteriile de selecţie pentru alegerea noului procuror general al României şi a noului şef al DNA

Care sunt criteriile de selecţie pentru alegerea noului procuror general al României şi a noului şef al DNA (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Ministerul Justiţiei precizează, într-un comunicat de presă transmis, joi, agenţiei MEDIAFAX, că singurele criterii care vor sta la baza propunerilor pe care ministrul Justiţiei le va face pentru posturile de procuror general şi de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt gradul înalt de profesionalism, asumarea calităţii de independenţă şi integritatea magistraţilor respectivi.

"Profilul candidaţilor care vor fi propuşi pentru posturile amintite, bazat pe criteriile menţionate, va fi conturat în urma discuţiilor numeroase pe care ministrul Justiţiei le-a avut şi va continua să le aibă cu numeroşi magistraţi din întreaga ţară, procurori, judecători, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii", se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit MJ, în derularea acestei proceduri, ministrul Justiţiei nu are în vedere niciun alt fel de "aşa-zise criterii" de genul celor evocate în mass-media.

Procurorii George Bălan şi Marcel Sâmpetru, precum şi şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov, Vlad Adrian Mihai, sunt cercetaţi într-un dosar privind divulgarea de informaţii secrete către persoane neautorizate.

Cei trei s-ar fi folosit de note informative ale DGIPI, obţinute de comisarul şef Vlad Mihai în virtutea funcţiei, în scopul obţinerii sprijinului politic, pentru a fi numiţi procuror-şef al DNA şi procuror general al României, dar negociau şi alte funcţii de conducere din Ministerul Public, dar şi Ministerul de Interne, susţin anchetatorii anticorupţie.

Procurorul George Bălan a fost interceptat de anchetatorii DNA din luna februarie, ca urmare a autorizaţiilor obţinute de la instanţa supremă, el având convorbiri cu mai multe persoane, între care Marcel Sâmpetru, comisarul Mihai Vlad, dar şi cu premierul Victor Ponta.

Bălan a spus că această cauză nu are nicio legătură cu telefonul dat premierului Victor Ponta pentru a stabili o întâlnire cu acesta.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, scria, miercuri dimineaţă, pe Twitter, în engleză, că nu vrea să aibă nimic de a face cu alegerea conducerii DNA şi a procurorului general, iar pe Facebook scrie că urmează o nouă zi de manipulări şi minciuni şi că nu se poate coabita cu Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat de mai multe ori în ultima perioadă că procurorul general al României şi şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie trebuie numiţi doar de către Consiliul Superior al Magistraturii, fără implicarea ministrului Justiţiei şi a preşedintelui ţării.

El a arătat că, din câte ştie, fără a avea atribuţii în acest domeniu ca prim-ministru, atât şefului DNA, Daniel Morar, cât şi procurorului general Codruţa Kovesi le expiră mandatul în jurul datei de 1 septembrie şi a susţinut că nu a discutat cu ministrul Justiţiei legat de nominalizările pe care acesta urmează să le înainteze.

"Ministrul are de la mine mână liberă totală pentru a asigura independenţa justiţiei şi a propune oameni care să nu aibă nicio legătură nici cu preşedintele, nici cu primul-ministru, nici cu PSD sau PDL. Am fost procuror atâţia ani şi dacă am urât ceva era să primesc tot felul de influenţe politice. Nu o să fac eu acum exact ce nu îmi plăcea mie atunci", a spus Ponta.

Şeful Guvernului a susţinut totodată că vor exista şi consultări cu oficialii de la Bruxelles legate de numiri la şefia DNA sau a Parchetului General.

Procurorul general, Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri, că procurorii merită să fie conduşi de persoane profesioniste, alese pe criterii de transparenţă, şi nu în afara procedurilor legale, precizând că procurul general şi procurorul şef al DNA trebuie să fie aleşi pe criterii de competenţă.

Ea a afirmat că procurorul general şi şeful DNA trebuie să provină din sistem, să fie profesionişti şi să fie aleşi pe criterii de transparenţă, precizând că face aceste declaraţii în calitate de procuror general căruia îi expiră mandatul, dar şi de membru de drept al CSM.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, declara, marţi, că în perioada sa de interimat la Cotroceni exclude schimbarea procurorurului general Codruţa Kovesi, precum şi orice schimbare în instituţii precum DNA şi Parchetul General.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici