Care sunt pârghiile legale prin care se poate retrage un titlu de doctor

Retragerea titlului de doctor prin solicitare la Ministerul Educaţiei nu se poate face de către persoana care posedă titlul de doctor, fiindcă nu există cadru legal, însă orice persoană poate sesiza CNATDCU cu privire la încălcarea normelor academice într-o teză de doctorat.

375 afișări
Imaginea articolului Care sunt pârghiile legale prin care se poate retrage un titlu de doctor

Care sunt pârghiile legale prin care se poate retrage un titlu de doctor (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)

Persoana care deţine un titlu de doctor nu poate cere retragerea acestuia prin depunerea unei solicitări la Ministerul Educaţiei, însă oricine poate depune o sesizare la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), în care să denunţe încălcarea eticii academice într-o teză de doctorat.

Apoi, în urma unei analize, Consiliul General al CNATDCU poate propune în termen de 45 de zile retragerea titlului de doctor ministrului Educaţiei, potrivit regulamentului de funcţionare al CNATDCU şi Hotărârii de Guvern prin care s-a modificat recent codul studiilor doctorale. Decizia CNATDCU poate fi contestată în termen de 10 zile, Consiliul având alte 10 zile pentru analiza acesteia. Deciziile CNATDCU în acest sens sunt obligatorii pentru ministru, care va trebui să emită ordinul de retragere a titlului şi eventualele sancţiuni pentru şcolile doctorale.

De asemenea, dacă pe parcursul analizei sesizării, persoana vizată recunoaşte prin adresă autentică încălcarea standardelor de etică profesională şi îşi exprimă acordul privind retragerea titlului de doctor, preşedintele CNATDCU poate propune Consiliului General CNATDCU, fără a mai include analize şi documente, retragerea titlului de doctor.

Altfel, nu există cadrul legal care să permită retragerea unui titlu de doctor prin cerere la Ministerul Educaţiei. De altfel, ordonanţa de urgenţă dată de Guvern la sfârşitul lui 2014 prin care orice persoană care solicită în scris Ministerului Educaţiei să i se retragă titlul de doctor, cum ar fi Victor Ponta, nu a putut fi aplicată fiindcă nu are norme metodologice.

Practic, orice cerere de retragere făcută în baza acestei ordonanţe, cum a făcut de altfel recent şi procurorul general interimar Bogdan Licu, nu poate fi luată în calcul.

„În momentul acesta nu e cadru legal explicit care să răspundă solicitării lui Bogdan Licu. El a făcut o solicitare care a ajuns la noi pe 10 martie, prin Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” şi în acest moment nu există cadru legal explicit care să răspundă solicitării aşa cum a formulat-o el”, a explicat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.

Există însă o fereastră legală prin care un doctorand poate refuza practic acordarea titlului de doctor în timpul procedurii. Potrivit metodologiei de evaluare a tezelor de doctorat de către CNATDCU, în urma analizei tezei la nivelul şcolii doctorale, comisia poate acorda unul din calificativele "Excelent", "Foarte bine", "Bine", "Satisfăcător" şi "Nesatisfăcător".

Dacă doctorandul a primit unul din primele patru calificative, atunci comisia poate înainta mai departe la CNATDCU, propunerea acordării titlului de doctor. În urma evaluării dosarului, CNATDCU propune ministrului Educaţiei acordarea sau neacordarea titlului de doctor, potrivit metodologiei. Aici este momentul când doctorandul poate contesta, în termen de 15 zile, acordarea sau neacordarea titlului de doctor. Cel mai probabil, un doctorand ar opta pentru neacordarea titlului dacă este nemulţumit de calificativul obţinut pe teză.

În ceea ce priveşte povestea retragerii titlului de doctor de către universităţi, lucrul acesta s-a discutat şi s-a reglementat legal, însă ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a declarat că universităţile nu vor avea autonomia să acorde sau să retragă titluri de doctor până nu va fi finalizată evaluarea internaţională a universităţilor. Abia atunci, vor putea şcolile doctorale ale universităţilor să acorde şi să retragă titluri de doctor.

„În intervalul următor, ministrul va continua să acorde titlurile, ceea ce eu cred că nu este bine, iar universităţile, unele dintre ele, vor continua să nu aibă responsabilitate, să nu fie responsabilizate. Pe de altă parte, nu toate universităţile ar fi putut să-şi exercite autonomia în mod potrivit”, a spus ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

Practic, în urma evaluării internaţionale, vom şti care sunt universităţile care îndeplinesc criteriile academice şi care au credibilitatea academică de a avea şcoli doctorale. Astfel, nu orice universitate va da titluri de doctor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici